Şahin Bey kimdir? Ömrü harp meydanlarında geçen, Antep savunmasının unutulmaz kahramanlarından Şahin Bey’in hayatı ve şehadeti.

Başlıca adı Mehmed Said olan ve 1877 yılında Gaziantep’te doğan Şahin Bey’in yurtseverlik duygusuyla yaptıkları aradan geçen 102 yılda halen minnetle ve dualarla yad ediliyor.

CEPHEDEN CEPHEYE KOŞTU

Şahin Bey, 1877 yılında Gaziantep’te doğdu. Asıl adı Mehmet Sait’tir. Babası Abdullah Efendi, annesi Ayyuş Bayan’dır.

Az Önce 22 yaşındayken 1899 yılında Yemen’e er olarak sırası gelmişken cepheyle tanışan Şahin Bey, Yemen cephesinde gösterdiği başarılarla kısa sürede başçavuş oldu.

Trablusgarb Harbi’ne gönüllü katılan Şahin Bey, Balkan Savaşları’nda Çatalca Cephesi’nde, Galiçya’da 15’inci Kolordu’da, Sina Cephesi’nde de düşman birliklerine karşı kahramanca savaştı.

Tehlikeli vazifelere gönüllü katılan, vatanseverliği ve gayretleriyle dikkati çeken Şahin Bey, rütbesini teğmenliğe yükseltti. 1918 yılında İngilizlerle Sina Cephesi’nde süren muharebede tutsak düşen, Mısır’daki İngiliz tutsak kampında 1919 Aralık ayı başlarına dek tutsak kalan Şahin Bey, ateşkesten daha sonra ise özgür bırakıldı.

“DÜŞMAN ARABALARI CESEDİMİ ÇİĞNEMEDEN ANTEP’E GİREMEZ”

Ardından Harbiye Nezareti tarafından Urfa’nın Birecik kazası Askerlik Şubesi Başkanlığına tayin edilen Şahin Bey, işgal altındaki Antep’in vaziyetini görerek Antep’e dönmeye karar verdi.

Bu kapsamda Kilis-Antep yolunu denetleme altına alma vazifesi üzerine çalışmalara başlayan Şahin Bey, “Müsterih olunuz. Düşman arabaları cesedimi çiğnemeden Antep’e giremez.” sözleriyle adını tarihe yazdırdı.

Düşmana karşı büyük direniş belirten Şahin Bey ve fedaileri, 3 Şubat ve 18 Şubat 1920’de bütün donanımlı Fransız birliklerini büyük hezimete uğrattı.

Şahin Bey, zaferin peşinde düşman kumandanına gönderdiği mektupta şöyle demektedir: “Kirli ayaklarınızın bastığı şu toprakların her zerresinde şüheda kanı karışıktır. Din için, namus için, özgürlük için ölüme atılmak bize, ağustos ayı sıcağında soğuk su içmekten daha tatlı kazanç. Bir gün evvel topraklarımızdan savuşup gidiniz. Yoksa kıyarız canınıza.”

ŞAHİN BEY’İN ŞEHADETİ

Andorya kumandasındaki 8 bin piyade ve 200 süvariden oluşan Fransız kuvvetleri, Antep’e varmak için 25 Mart 1920’de yeniden saldırıya geçti. Fransızlar’a karşısında 4 gün boyunca boyun eğmez Şahin Bey, tek başına kalıncaya değin çaba etti.

Son nefesini verene dek düşman ateşine karşılık veren Şahin Bey, 28 Mart 1920’de Elmalı Köprüsü’nde şehit edildi.

Takriben 10 ay süren ve 6 bin 317 vatan evladının şehit edilmesiyle son bulan Antep savunmasında vatan ve namus için kendisini feda eden Şahin Bey’in ismini yaşatmak isteyen Antep halkı, şehidinin adını ilçeye, belediyeye, okullara ve mahallelere veriyor.

Aradan geçen sürede genç kuşaklara da anlatılarak misal olan Şahin Bey, her yıl şehit edildiği Elmalı Köprüsü yakınlarındaki, Gaziantep-Kilis kara yolunun 28. kilometresindeki anıt mezarı başında dualarla yad ediliyor.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sahin-bey-kimdir.html