Sakarya’da Osmanlı döneminin mimari zarafetini yansıtan tarihi camiler, geçmişteki zelzele felaketlerine rağmen asırlardır ayakta kalarak Müslümanlara hizmet veriyor.

Sakarya’nın farklı alanlara yönlendirilmiş bölgelerinde yüzyıllar önce inşa edilen Şeyh Muslihiddin, Ağa, Orhan Gazi, Yunus Paşa ve Rüstempaşa camileri, 1943, 1964 ve 1999’daki depremlere rağmen ayakta kaldı.

SAKARYA’DA OSMANLI CAMİLERİ

Orhan Gazi’nin buyruğu üzerine 1323’te Adapazarı’nda yapı edilen ve doğal afetlerin yol açtığı zararlar sebebiyle zaman içerisinde farklı alanlara yönlendirilmiş onarımlardan geçirilen Orhan Gazi Camiî, 2020’de aslına uygun olarak yenilenerek ibadete açıldı.

Kesme taştan yapılan dikdörtgen planlı caminin Marmara Depremi’nde yıkılan ve bitmiş yapılan minaresi aslına uygun şekilde taştan minare şekliyle bitmiş inşa edildi.

Incelemeler kapsamında neşter yardımıyla tahta ve duvarlarda kazı çalışması yürüten restoratörler, eski dönemlere ait altın varak ve kalem işlerine rastladı. Cami, takriben 15 aylık çalışmanın ardındaki aslına uygun olarak yeniledi.

Kaynarca ilçesindeki Büyük Kaynarca köyünde Sultan 2. Beyazıt kadar 1486’da yapı ettirilen Şeyh Muslihiddin Camiî, adını mimarı Kıssahan El Hac Muslihiddin’den aldı.

Metal tırnak kullanılmadan, iç içe geçirilen ahşaplar ve tahta çivilerin kullanıldığı çantı tekniğiyle yapılan cami, öncelikle 19’uncu yüzyılın ilk çeyreğinde restore edildi.

Bakımsızlık sebebiyle 1996’da ibadete kapatılan cami, 1999’daki Marmara Depremi’nde minaresinin yıkılmasıyla kullanılamaz ayla geldi. Tamamen ahşap olan ve 2010’da restore edilen cami, cuma namazları ve kayda değer günlerde Müslümanların ibadetine açılıyor.

Adını Sakarya’da 1774’te şehit düşen Alemdar Mustafa Ağa’dan alan Ağa Cami de 1870’de sade Osmanlı mimarisiyle yapı edildi.

Dışı kerpiç ve tuğladan, temeli taştan yapılan Adapazarı ilçesindeki ibadethane, Vakıflar Genel Müdürlüğü izniyle restorasyonu tamamlanarak 2014’te hizmete açıldı.

Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında Vezir-i Azam Yunus Paşa’ya talimatı üzerine 1517 yılında Mimar Sinan göre yaptırılan Yunus Paşa Camiî, kubbesi kurşun çizgili olduğu için ahali aralarında Kurşunlu Cami olarak anılıyor.

Cami, kesme taşlardan kare plan üstüne, alttan ısıtma sistemiyle yapı edilmiş olmasıyla öne çıkıyor. Dört bilye sütunla desteklenen camide bulunan hat yazıları, Taraklılı merhum hattat hafız Saim Özel kadar kaleme alındı.

MİMAR SİNAN ESERİ

Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamlığını yapan Rüstem Paşa’nın adını taşıyan cami, 1550-1560 yıllarında Mimar Sinan tarafından yapıldı.

Mimar Sinan’ın, Sadrazam Rüstem Paşa için Sapanca’da inşa ettirdiği, cami, imaret, hamam ve kervansaraydan oluşan külliye, zarar görmesi sebebiyle 1734’te ikinci kez inşa edildi.

Üzeri ahşap çatı ve kiremitle örtülü Rüstempaşa Camiî, 2017’de restorasyonun ardından baştan ibadete açıldı.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sakaryadaki-tarihi-camiler.html