Saltanat ne zaman ve neden kaldırıldı? Saltanatın kaldırılmasının nedenleri ve sonuçları.

Saltanatın kaldırılması ya da padişahlığın kaldırılması, Türkiye Büyük Halk Meclisi’nin (TBMM) 1 Kasım 1922’de kabul ettiği 308 numaralı “Türkiye Büyük Ahali Meclisi'nin, hukuku hâkimiyet ve hükümraninin mümessili hakikisi olduğuna dair” adlı kararnamesi ile gerçekleşti. Saltanatın kaldırılmasıyla beraber Osmanlı İmparatorluğu resmi olarak sona erdi.

Saltanatın kaldırılmasına direkt yol açan olay, Türk Kurtuluş Savaşı’nın başarı ile sonuçlanmasından daha sonra toplanması öngörülen uzlaşma konferansına Ankara ve İstanbul hükûmetlerinin birlikte davet edilmeleridir. Osmanlı devlet adamı ve son Osmanlı sadrazamı Tevfik Paşa’nın birlikte hareket etme teklifine Ankara hükümeti saltanatı ilga ederek Osmanlı hükümetini bertaraf etti, gücü de tek elde topladı.

SALTANATI SAVUNANLARA İDAM CEZASI

Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nda 15 Nisan 1923’te yapılan bir değişiklikle, saltanatın lağvına dair kararnameye karşısında sözle ve basın yoluyla muhalefet etmek vatan hainliği kapsamına alındı ve cezası da idam olarak belirlendi.

Şeklen “halife” unvanını koruyan 6. Mehmet (Vahideddin) 10 Kasım 1922’de son cuma selamlığına katıldı fakat hayatına ve özgürlüğüne yönelik tehditleri mazeret göstererek 17 Kasım 1922 sabahı Boğaziçi’nde demirli yer alan İngiliz zırhlısı HMS Malaya yoluyla İstanbul’dan ayrıldı.

HİLAFETİN İLGASI VE OSMANLI HANEDANININ SÜRGÜNÜ

19 Kasım 1922’de TBMM, veliaht Abdülmecid Efendi’yi halife duyuru etti. 3 Mart 1924’te çıkarılan 431 sayılı Hilafetin İlgasına ve Hanedan-ı Osmani’nin Türkiye Cumhuriyeti Memalik-i Haricine Çıkarılmasına Dair Kanun ile halifelik de lağvedildi ve tüm Osmanlı Hanedanı mensupları yurt dışına sürgün edildi.

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/saltanat-ne-zaman-ve-neden-kaldirildi.html