Savaştan (gazadan) veya hacdan dönerken okunacak duanın Arapçası, Türkçe okunuşu ve anlamı.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’in savaştan (gazadan) yahût hacdan dönerken yüksekçe bir yere çıkarak, “Allahu ekber” diye tekbîr alarak okuduğu dua.

GAZADAN YAHUT HACDAN DÖNERKEN OKUNACAK DUA

Abdullah bin Ömer’den radıyallahu anh söylenti edildiğine göre Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz gazadan ya da hacdan dönerlerken yüksek bir tepeye çıktıkta üç kere: “Allahu ekber” diye tekbîr alırdı. Daha Sonra sözcük-i tevhîd söylerdi.

Savaştan ya da Hacdan Dönerken Okunacak Dua Arapça:

Savaştan veya Hacdan Dönerken Okunacak Dua Okunuşu:

«Allahu ekber. Lâ ilâhe illallahu vahdehu lâ şerîke leh lehü’l mülkü ve lehü’l hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr...»

Savaştan veya Hacdan Dönerken Okunacak Dua Anlamı:

“Allahu ekber (üç defa), Allah’tan diğer ilâh yoktur. Fakat O vardır. Şerîki yoktur. Mal O’nundur. Hamd O’na mahsustur. Ve O her şeye kadirdir. Biz yolculuktan dönen, tevbe eden, kulluk eden, secde eden ve Rabbimize hamd eden kişileriz. Allah va’dini yerine getirdi ve kuluna destek etti. Türlü orduları yalnız başına hezîmete uğrattı.” (Buhârî, Umre, 12, Meğazî, 29)

Yani Cenâb-ı Yargı Bedir’de, Hendek’de, Huneyn Vakası’nda düşmanları perîşan edip acilen biz yollarda hür olarak emniyyet ve selâmet içinde kazançlı olarak gaza ve hacdan dönüyoruz, demektir.

İşbu tekbîr ve duâyı, hac ve gazaya dışarı giden, gelen ve sâir bir sefer hâlinde olanların yüksek tepecik ve dağa çıktıkça okumaları müstehabdır.

Kaynak: Mahmud Sami Ramazanoğlu, Dualar ve Zikirler, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/savastan-veya-hacdan-donerken-okunacak-dua.html