Seccade nedir, ne anlama kazanç? Seccade kelimesinin kökeni ve namaz kılınan seccade tipi halıların ilk örnekleri.

Seccade, “Üzerinde bir kişinin namaz kılacağı büyüklükte, halı, kilim, kumaş, hasır vb. inden üretilmiş, daha fazla dikdörtgen biçimindeki yaygı, namazlık” anlamlarına kazanç.

SECCADE NEDİR?

İlk dönem kaynaklarında, Türkiye’de namazlağ veya namazlık da denilen yaygının Arapça adı seccâdeye (secdeden) rastlanmaz. Ama bazı muahhar kaynaklar, ilk dönemlerde üzerinde namaz kılınan halı-kilim türü yaygılardan seccade olarak laf eder. Hz. Peygamber’in, üzerinde namaz kıldığı hurma lifinden dokunmuş ufak hasır kaynaklarda humre (örtü) adıyla geçmektedir. (Buhârî, “Ṣalât”, 21; Müslim, “Mesâcid”, 270) Abdullah b. Ömer’in bir halı seccadesi (tınfise) olduğu söylenti edilir (Müsned, II, 56). İbn Teymiyye, İmam Mâlik’in, Abdurrahman b. Mehdî’nin Medine’ye geldiğinde mescide bir seccade sermesini güzel görmediğini ve onu bid‘beygir saydığını söyler. (el-Fetâva’l-kübrâ, II, 33) Abbâsî Veziri Hâmid b. Abbas’ın yolculuğa çıktığında beraberindekilerle birlikte namaz kılmak için yanında 400 seccade bulundurduğu bilinmektedir. (İbnü’l-Cevzî, VI, 180) İbn Kesîr’in nakline göre 583’te (1187) Kudüs fethedilince Mescid-i Aksâ temizlenip kandiller asılmış ve seccadeler (büsût) serilmiştir.

En yaygın seccade tipi halı seccadedir ve günümüze ulaşan en eski örnekleri, Beyşehir Eşrefoğlu camilerinde keşfedilen Anadolu Selçuklu halılarıdır.

Kaynak: DİA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/seccade-ne-demek.html