İslamiyet'in yayılması, cahiliye devrinin sona ermesi ve bu nedenle dinç bir dini hayata geçilmesi açısından büyük ağırlık taşıyan Mekke'nin fethinin üzerinden 1390 sene geçti.

Son peygamber Hazreti Muhammed'in önderliğindeki İslam Devleti'ne büyük itibar kazandırması, adil bir siyasi ve idareli sistemin kurulması açısından büyük önem içeren Mekke'nin fethi ile şehirde uzlaşma ve rahat egemen kılındı.

Ankara Müftü Yardımcısı Ali Ünal, 11 Ocak 630'da gerçekleşen Mekke'nin fethinin 1390'ıncı yılı dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu fethin tarihte eşine eksik rastlanan ve kayda değer derslerin yer aldığı bir olay olduğunu söyledi. Hazreti Muhammed'in 53 sene yaşadığı Mekke'den Medine'ye hicretinin arkasından Müslümanlara kolaylık verilmediğini belirten Ünal, Bedir'de 1000, Uhud'da 3 ve Hendek'te 10 bin şahsiyet orduya aleyhinde uğraş edildiğini söyledi. Ünal, Hazreti Muhammed göre Mekke'nin fethine karşın hazırlıkların çok kuytu yapıldığını anlatan Ünal, "Peygamberimiz Mekke-Medine yolu üzerinde buluş yaptırarak Kureyşlilerin, Müslümanların Mekke civarındaki dağların arkasına ordugahlarını kuruncaya değin onlara karşı harekete geçildiğine dair bir haber almamalarını sağladı." ifadesini kullandı.

"Gönüller İslam ile şereflendi"

Ünal, muzaffer bir komutan olan Hazreti Muhammed'in çok sevdiği Mekke'yi kibir, mutluluk ve gösteriler yaparak fethetmediğine dikkati çekerek şunları söyledi:

"Hazreti Muhammed mütevazı bir insan olarak kan dökmeden, hiç kimseyi esir almadan, ganimetleri paylaşmadan, kimseye el etek öptürmeden, şehri yağmalamadan ve kendisini öldürmek isteyenlerden intikam almadan şehirlerin anası Mekke'yi fethetmiştir. İslam'ın barışma dini olduğunu en hoş şekilde kanıtlayan Rahmet Peygamberi'nin, adına yaraşır şekilde gösterdiği tutku sahiden bir beldeden ziyade gönüllerin fethini sağlamıştır. Gönüller İslam ile şereflendi. Bu dinç, hoşgörülü ve merhametli İslam ordusu aleyhinde düşmanlar ve katı kalpler yumuşamıştır. Mekke huzura kavuştu."

Fethin gerisinde Mekke'den Medine'ye hicret yolunun da kapandığını hatırlatan Ünal, "Fetih ile Kabe ve etrafı, Peygamberimiz kadar vaktiyle olduğu gibi haram (saygın ve dokunulmazlık) kılındı. Peygamberimiz, şehrin güvenliği sağlandıktan daha sonra idaresini Mekkelilere bırakarak Huneyn'e hareket etti." diye konuştu.

Mekke'nin fethi öncesi ve sonrasında yaşananlar

Mekke'nin fethine zemin hazırlayan gelişmeler, Mekkeli Kureyşlilerin müttefiki Beni Bekir Kabilesi'nin Hudeybiye Antlaşması'na tutarsız hareket ederek Müslümanların himayesindeki Huzaa kabilesine saldırmasıyla başladı. Bu olay üstüne Kureyşlilere haber gönderen Hazreti Muhammed, saldırıyı yapan kabileyle ittifakın sona erdirilmemesi durumunda antlaşmanın sona erdirileceğini bildirdi. Hazreti Muhammed komutasındaki İslam ordusu, teklifin kabul edilmemesi üstüne 31 Aralık 629'da savaşa hazırlandı.

Hazreti Muhammed'in "Size karşısında konulmadıkça, size saldırılmadıkça hiç kimseyle çarpışmaya girmeyeceksiniz ve hiç kimseyi öldürmeyeceksiniz" emri ve Fetih suresinin okunmasıyla İslam ordusu Mekke'ye girdi. Çatışmalarda Mekkelilerden 6 kişi öldü, Müslümanlardan ise 2 veya 3 birey şehit oldu. Hazreti Muhammed Mekke'ye girdiğinde genel bağışlama bildiri ederek kimseye zarar verilmeyeceğini duyurdu, ardından içinde 360 putun bulunduğu Kabe'ye yönelip bütün putları kırdırdı. daha sonra Müslümanlar ile Kabe'yi tavaf eden Hz. Muhammed, birincil hutbeyi okuyup namaz kıldırdı.

Müslümanlar, Arap Yarımadası'nda bir güç olarak kabul edildi

Mekke'nin fethini kolaylaştıran zemin Hudeybiye Antlaşması ile atıldı. Bu antlaşma ile İslamiyet diğer kabile, topluluk ile devletlere yayıldı ve Müslümanlar, Arap Yarımadası'nda bir zor olarak kabul edildi. Bölgede adil bir ekonomik sistemin kurulması nedeniyle şehir halkı ekonomisi geliştirildi ve ticari açıdan kervan faaliyetlerine sadakât ortadan kaldırıldı.

İslamiyet'in yayılması, Mekke'de cahiliye devrinin sona ermesi ve bu nedenle dinç bir dini hayata geçilmesi açısından büyük tartma taşıyan fetih, şehirde barıştırma ve huzuru etken kıldı. öte yandan, Kur'an-ı Kerim'de En'am Suresi'nin 92'nci ayetinde, Mekke-i Mükerreme'ye "Şehirlerin Anası" anlamına gelen "Ümmül Kura" deniliyor.

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sehirlerin-anasi-mekkenin-fethinin-1390-inci-yili.html