Şems Suresi 12. ayeti ne anlatıyor? Şems Suresi 12. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Şems Suresi 12. Ayetinin Arapçası:

اِذِ انْبَعَثَ اَشْقٰيهَاۙۖ

Şems Suresi 12. Ayetinin Meali (Anlamı):

Nihâyet diğerlerinin kışkırtmasıyla içlerinde en azılı olanı, deveyi kesmek için ileri fırladı.

Şems Suresi 12. Ayetinin Tefsiri:

Günahlara doymuş nefsin durumunu izah etmek üzere bahşedilen bu tarihî misali kavramak için şu iki temel gerçek üstünde dikkate almak gerekir:

Birincisi; Allah Teâlâ insanı yaratmış, onu keza kötülük hem de iyilik yapabilecek bir tabiat ve istidatla donatmıştır. Burada Hz. Sâlih ve kavminin kıssası hatırlatılarak, kötülük ve iyiliğin sadece ilham ile bilinmesinin, herkesin kendisine yürüyeceği dosdoğru bir yol bulması için yeterli olmadığı beyân edilir. Bu maksatladır oysa, Cenâb-ı Yargı peygamberlere vahyederek içten yolu tüm incelikleriyle haber vermiş; lüzum kötülüğün ne olduğunu ve ondan nasıl sakınılacağını, gerekse takvânın ne olduğunu ve onun nasıl elde edileceğini açık açık bildirmiştir. Semûd kavmi kıssası göstermektedir ama, eğer insan vahiy aracılığıyla gönderilen bu açık hidâyeti kabul etmezse, o süre kötülüklerden kurtulamaz ve takvâya yol bulamaz.

İkincisi; bu kıssada da açıkça görüldüğü üzere canice veya mükafat, içten veya hatalı yolu tercih etmenin muhakkak bir neticesidir. Nefsi kötülüklerden temizleyerek takvâ yolunda ilerlemenin tabii sonucu kurtuluştur. Fakat nefsin iman ve sâlih amellere doğru olan iyi temâyüllerini bastırıp körelterek kendini kötülükler ve günahlar içinde bırakmanın tabii sonucu da ziyan ve helâktır. (bk. Mevdûdî, Tefhîmu’l-Kur’ân, VII, 138-139)

İşte bu hususları açıklama yapmak için tarihten Semûd kavmi misal olarak verilir. Çünkü önceki azaba uğrayan kavimlerden yerleşim yeri Mekkelilere en yakın olan kavim bunlardı. Hicaz’ın kuzeyinde onların tarihi kalıntıları mevcuttu. Mekkeliler ticaret için Şam’a gittiklerinde buradan geçerlerdi.

Semûd kavmi Hz. Sâlih’cilt bir mûcize istemişlerdir. Bunun üzerine Sâlih (a.s.) onlara mûcize olarak bir kadınsı deve getirdi. Devenin, yeryüzünde ne isterse yiyeceğini, suların, bir gün onların hayvanlarına bir gün de bu deveye ait olacağını bildirdi. Eğer bu deveye dokunurlarsa şiddetli bir azaba uğrayacaklarını haber verdi. Lakin dertli kavim, devenin hukukunu yerine getiremediler. En azılılarını deveyi öldürmeye özendirme ettiler, o da deveyi öldürdü. Peygamber’e inanmadıkları, onun buyruğuna itaat etmedikleri ve büyük bir suç işledikleri için helak edildiler. (bk. A‘râf  7/73-79; Hûd 11/61-68; Kamer 54/23-32)

Artık Semûd kavmi gibi azgınlık yapanların da helak edilebileceği uyarısında bulunmak üzere bu helakin Ulu Allah’a ait yönüne şöyle bir işarette bulunulmaktadır:

Şems Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Şems Suresi 12. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sems-suresi-12-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html