Şems Suresi 13. ayeti ne anlatıyor? Şems Suresi 13. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Şems Suresi 13. Ayetinin Arapçası:

فَقَالَ لَهُمْ رَسُولُ اللّٰهِ نَاقَةَ اللّٰهِ وَسُقْيٰيهَا۠

Şems Suresi 13. Ayetinin Meali (Anlamı):

Allah’ın peygamberi Sâlih onlara: “Allah’ın mûcize olarak yarattığı şu dişi deveye hasar vermekten sakının ve onun su içme hakkına dokunmayın” dedi.

Şems Suresi 13. Ayetinin Tefsiri:

Günahlara batmış nefsin durumunu açıklamak üzere verilen bu tarihî misali iyi anlamak için şu iki esas reel üstünde düşünmek gerekir:

Birincisi; Allah Teâlâ insanı yaratmış, onu hem kötülük ayrıca de iyilik yapabilecek bir tabiat ve istidatla donatmıştır. Burada Hz. Sâlih ve kavminin kıssası hatırlatılarak, kötülük ve iyiliğin sadece ilham ile bilinmesinin, herkesin kendisine yürüyeceği direkt olarak bir yol bulması için tatmin edici olmadığı beyân edilir. Bu maksatladır oysa, Cenâb-ı Yargı peygamberlere vahyederek içten yolu bütün incelikleriyle haber vermiş; lüzum kötülüğün ne olduğunu ve ondan nasıl sakınılacağını, gerekse takvânın ne olduğunu ve onun nasıl elde edileceğini açık açık bildirmiştir. Semûd kavmi kıssası göstermektedir ki, eğer insan vahiy aracılığıyla gönderilen bu açık hidâyeti kabul etmezse, o vakit kötülüklerden kurtulamaz ve takvâya yol bulamaz.

İkincisi; bu kıssada da açık açık görüldüğü üzere suç oluşturan ya da mükafat, dürüst veya yanlış yolu seçim etmenin emin bir neticesidir. Nefsi kötülüklerden temizleyerek takvâ yolunda ilerlemenin natürel sonucu kurtuluştur. Ama nefsin iman ve sâlih amellere doğru olan iyi temâyüllerini bastırıp körelterek kendini kötülükler ve günahlar içinde bırakmanın tabii sonucu da ziyan ve helâktır. (bk. Mevdûdî, Tefhîmu’l-Kur’ân, VII, 138-139)

İşte bu hususları açıklama yapmak için tarihten Semûd kavmi örnek olarak verilir. Çünkü önceki azaba uğrayan kavimlerden ikâmetgâh yeri Mekkelilere en yakın olan kavim bunlardı. Hicaz’ın kuzeyinde onların tarihi kalıntıları mevcuttu. Mekkeliler ticaret için Şam’a gittiklerinde buradan geçerlerdi.

Semûd kavmi Hz. Sâlih’ten bir mûcize istemişlerdir. Bunun üzerine Sâlih (a.s.) onlara mûcize olarak bir dişi deve getirdi. Devenin, yeryüzünde ne isterse yiyeceğini, suların, bir gün onların hayvanlarına bir gün de bu deveye ait olacağını bildirdi. Eğer bu deveye dokunurlarsa şiddetli bir azaba uğrayacaklarını haber verdi. Fakat dertli kavim, devenin hukukunu yerine getiremediler. En azılılarını deveyi öldürmeye özendirme ettiler, o da deveyi öldürdü. Peygamber’e inanmadıkları, onun buyruğuna itaat etmedikleri ve büyük bir kabahat işledikleri için helak edildiler. (bk. A‘râf  7/73-79; Hûd 11/61-68; Kamer 54/23-32)

Bundan Böyle Semûd kavmi gibi azgınlık yapanların da helak edilebileceği uyarısında bulunmak üzere bu helakin Yüce Allah’a ait yönüne şöyle bir işarette bulunulmaktadır:

Şems Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Şems Suresi 13. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sems-suresi-13-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html