Hadisi şerifi nasıl anlamalıyız? Hadisi şeriften çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine kadar, Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem’e İsrâ gecesinde, birinde şarap, diğerinde süt yer alan iki kadeh getirildi. Bardaklara şöyle bir baktıktan sonra süt bardağını aldı.

Bunun üstüne Cebrâil:

“Seni, insanın yaratılış gayesine yerinde olana yönlendiren Allah’a hamdolsun. Olur Ya alkol doymuş bardağı alsaydın, ümmetin sapıklığa düşerdi” dedi. (Müslim, Îmân 272 , Eşribe 92. Hem bk. Buhârî, Tefsîru sûre (17), 3, Eşribe 1, 12; Nesâî, Eşribe 41)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Peygamber aleyhisselâm’a süt ve şarap sunulması olayı İsrâ gecesi Beytü’l-makdis’te mi, yahut mi’rac esnasında mı oldu? Bir Takım rivayetlerde bu olayın Beytü’l-makdis’e (Îliyâ’ya: Buhârî, Eşribe 1; Müslim, Eşribe 92) götürüldüğünde geçtiği, rivayetlerin çoğunda ise mi’rac esnasında vuku bulduğu ifade edilmektedir. Resûl-i Ekrem’in Hz. Mûsâ ve Hz. Îsâ ile görüştüğünü belirttikten daha sonra kendisine şarap ve süt sunulması olayını anlatması, sonradan beş vakit namazın farz kılındığını ifade buyurması bu olayın mi’rac esnasında meydana geldiğini göstermektedir.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in bu ilâhî lutfa nâil olduğu tarihte alkol henüz yasaklanmadığı halde onun içkiyi değil de sütü alıp içmesi, Cebrâil  aleyhisselâm’ın yorumladığı gibi, Allah’ın Resûlü’nün fıtratı yani iyi, doğru ve insanın yaratılıştan sahip olduğu özelliklere uygun olanı seçim ettiğini göstermektedir. Şüphesiz süt temiz ve güzel bir gıdadır. Şarap ise, ümmü’l-habâis diye de anıldığı üzere, her türlü kötülüğün kaynağıdır. Şarap kelimesi, insanı ayyaş edip yeniden çıkaran içkilerin genel adıdır.

Mü’minlere cennette şarap sunulacağına bakarak, bundan şarabın zararlı bir şey olmadığı sonucunu dahil etmemek isteyenler bulunabilir. Kuşkusuz cennet şarabı ile dünya şarabı arasında, ad benzerliği açık havada hiç bir alaka yoktur. Zira dünya şarabı insanı sarhoş edip ona her fenalığı yaptırdığı halde, cennet şarabının insanı ayyaş etme ve onu rezilliğe sevketme özelliği yoktur.

Bu olayın meleklerin huzurunda akıntı etmesine bakarak, Allah Teâlâ’nın bu seçkin kullarına, Resûl-i Ekrem’inin doğruyu seçen, kötü ve zararlı şeylerden uzak duran erdemli bir insan olduğunu göstermek istediği söylenebilir.

Cebrâil aleyhisselâm Resûl-i Ekrem Efendimiz’e “Olur Ya alkol batmış bardağı alsaydın, ümmetin sapıklığa düşerdi” demekle şunu anlatmaktadır: Ey Muhammed! Sen temizleme ve saflık bakımından insanın yaratılış gayesine yerinde olan sütü değil de içkiyi tercih etseydin, ümmetin de senin yolundan artan bir şekilde içkiyi natürel görüp benimseyecekti. İçkiyi natürel görüp benimseyenler ise sapıklığa düşerler. Zira “İçki tüm kötülüklerin anasıdır.” Peygamber aleyhisselâm İslâmiyet’cilt önce de ağzına içki koymamıştı. İçki içenlerin perişan halini görerek içkiden korku etmişti. Yaratılıştan taşıdığı bu güzel haslet nedeniyle de mi’racda kendisine süt ve içki ikram edilince sütü tercih etmişti. 

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
Güzel bir meslek yapan veya kötü bir işten kurtulan kimse, kendisine iyi işi nasip ettiği  ve kötü bir sonuçtan koruduğu için Allah Teâlâ’ya hamdetmelidir. İnsan yeni bir nimete kavuşunca, o nimeti lutfeden Allah’a hamd ü senâ etmeli, şükrünü sunmalıdır. İçki kötülüklerin anasıdır. İnsanı azdıran ve ona her fenalığı yaptıran bu belâdan uzaktan durmalıdır.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/seni-insanin-yaratilis-gayesine-uygun-olana-yonlendiren-allaha-hamdolsun-hadisi.html