Müslüman rızık konusunda nasıl bir duruşu sahip olmalıdır? Ayet ve hadisin rızık konusunda Müslümana nasihati nedir?

Cenâb-ı Yargı buyuruyor:

“Yeryüzünde yürüyen her canlının rızkı, yalnızca Allah'ın üzerinedir. Allah o canlının durduğu yeri ve sonunda bırakılacağı mekânı bilir. (Bunların) hepsi açık bir kitapta (levh-i mahfuz'da) dır.” (Hud, 6)

Rasûlullah (iddia) efendimiz buyurdular:

“Eğer siz Allâh’a gereği gibi tevekkül etseydiniz, (Allâh), kuşları doyurduğu gibi sizi de rızıklandırırdı. Kuşlar sabahları kursakları abes olarak çıktıkları hâlde akşam doymuş olarak dönerler.” (Tirmizî, Zühd, 33; İbn-i Mâce, Zühd, 14)

SENİN RIZKIN SENİ BULUR

Enes (ra) der ama: Hz. Peygamber (sav) ile beraber Medine’nin bir obasına içten yola çıktık; yanımda da kendisinin abdest suyu vardı. Bir ara Peygamber (sav) bir vâdîye girdi; daha sonra başını kaldırıp bana eliyle dikkat çekici etti. Ben de oraya girdim; diğer taraftan baktım fakat ağacın üzerinde bir kuşcağız gagasını ağaca vurup duruyor.  Efendimiz: “Ne diyor biliyor musun?” diye sordu. “Hayır” deyince şöyle buyurdu: “Diyor ama: ‘Allahım! Sen katiyen zulmetmeyen âdil zatsın! Görme özelliğimi kaybettim; acilen da açım, n’olur beni doyur!” Bunun üzerine bir çekirge gelip gagasının arasına giriverdi. Sonra görüldü fakat kuş gagasını birbirine vuruyor. Hz. Peygamber: “Ne diyor biliyor musun?” deyince yeniden “Hayır” dedim. Bunun üzerine şu cevabı verdi. “Diyor ancak: ‘Her kim Allah’a güvenip dayanırsa O ona yeter; her kim O’nu anarsa O da onu unutmaz.” Hz. Peygamber şöyle buyurdu: “Enes! Bu günden sonra artık kimin işi gücü rızık ardından koşturmak olabilir!? Kaldı fakat, rızık, sahibini, sahibinin kendisini aramasından daha fazla aramaktadır.” (Aclunî, II, 317)

Ebu Hâzim Hazretleri buyurur:

“Dünyanın tamamını iki şeyde buldum: Birincisi benim rızkım, ikincisi başkasının rızkı… Benim rızkım olan, şayet ben bir rüzgâra binsem ve ondan kaçsam da sonunda yine bana ulaşır. Başkasının rızkını edinmek içinse yel üstüne binsem ve peşinden gitsem de aslâ onu elde edemem.”

Kaynak: Altınoluk Dergisi, 2g1d Hizmeti

Esnaf Duası (Helal Rızık ve Bolluk Duası)

Temiz ve Helal Rızık Ayeti

"Kadere Teslim Olan Selâmet Bulur"

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/senin-rizkin-seni-bulur.html