Hadisi şerifi nasıl anlamalı ve amel etmeliyiz? Hadisi şeriften çıkarmamız gereken dersler nelerdir?

Ömer İbnü’l-Hattâb radıyallahu anh’den şöyle dediği söylenti olunmuştur:

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’den umre yerine getirmek için izin istedim, verdi ve:

“Sevgili kardeşim, bizi de duadan unutma!” buyurdu.

Bu sözüyle Hz. Peygamber bana böylece bir şey söylemiş oldu oysa, benim için dünyaya bedeldir.

Bir rivâyette (Ebû Dâvûd, Vitr 23; Tirmizî, Daavât 109)  Hz. Peygamber, “Sevgili kardeşim, bizi de duana karşılıklı et!” buyurmuştur. (Ebû Dâvûd, Vitr 23; Tirmizî, Daavât 109. Hem bk. İbni Mâce, Menãsik 5)

Hadisi Şerifi Nasıl Anlamalıyız?

Hz. Ömer’in, daha önceleri adamış olduğu bir umreyi yapmak için Hz. Peygamber’den izin istediğini görüyoruz. Bu, talebenin hocasından, müridin şeyhinden edeben müsade istemesi gibi bir şeydir. Zaten ashâb-ı kirâm Resûlullah’tan izin almadan bir şey yapmazlardı. Resûl-i Ekrem Efendimiz Hz. Ömer’e izin verdikten daha sonra, ondan umre yaparken kendisine de dua etmesini istedi. Bir önceki hadiste Hz. Ömer’e  Üveys el-Karenî’den dua niyazında bulunmasını öğüt etmişti.

Hz. Peygamber’in, Ömer de olsa herhangi bir sahâbîden dua istemeye ihtiyacı olmadığını unutmamak gerekir. Ancak o, hayır ve fazilet sahibi olduğu aşina insanlardan, özellikle  kutsal yer ve makamlarda bulunacak kimselerden dua istemenin gerektiğini ümmetine  kanımca öğretmektedir. öte yandan Hz. Peygamber’in “Bizi de duana müşterek et” buyurması Hz. Ömer için son derece büyük bir övgü ve  duasının makbul olacağı yönünde büyük bir müjdedir. O da zaten bunu anlamakta hiç geçikmemiş ve “Hz. Peygamber’in bu sözünün kendisini mutlu ettiği dek hiç bir şeyin mutlu etmeyeceğini, bu sözün kendisi için dünyalara değer olduğunu” söylemiştir. Acilen düşünelim, Hz. Peygamber’den böylesine bir iltifat görmüş olan Hz. Ömer, onun,”Üveys el-Karanî’den kendine dua etmesini  dile!” tavsiyesine dört elle sarılmaz mı? “Ben sahâbiyim, o yok” gibi bir değerlendirme yapar mı?

O halde herkes hayır ve fazilet sahibi olduğuna inandığı kimselerden kendisi için dua etmesini istemelidir.  Bu hadis sefere çıkma yazınsal konusunda 715 numarayla tekrar gelecektir.

Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
Hz. Peygamber’in yaptıklarıyla tavsiyeleri bütün bir düzen içindedir. Hac ve umreye gidenleri uğurlayanların onlardan, tanrısal topraklarda kendileri için dua etmelerini istemeleri yerinde bir harekettir. Müminin gıyâbında yapılan dua makbüldür.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sevgili-kardesim-bizi-de-duadan-unutma-hadisi.html