Hastalara şifa veren dualar nelerdir? Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in okuduğu ve ashabına öğüt ettiği şifa dualarının Arapçası, Türkçe okunuşu ve anlamı.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’in dilinden hastalara şifâ veren duâlar:

ŞİFA DUASI

Hazret-i Âişe’den radıyallahu anha rivayete tarafından Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem kendilerine bir hasta getirildiğinde şöyle duâ ederlerdi:

Şifa Duası Arapça:

Şifa Duası Türkçe Okunuşu:

«Ezhibil-be’se Rabben-nâsi eşfi fe-enteş-şâfî lâ şifâe illâ şifâüke şifâen lâ yuğâdiru sekame.»

Şifa Duası Anlamı:

“Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin. Senin vereceğin şifâdan diğer şifâ yoktur. Pek şifâ ver ama hiçbir rahatsızlık bırakmasın.” (Buhârî, Merdâ, 20; Müslim, Selâm, 46; Ebû Dâvud, Tıbb, 18, 19)

HASTAYA ŞİFA DUASI

Âişe Annemiz’in rivayetine kadar Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz, kendisine bir hastanın şifâ bulması için duâ talep edildiği süre:

Hastaya Şifa Duası Arapça:

Hastaya Şifa Duası Türkçe Okunuşu:

«Bismillahi turbetu ardina ve rîkatu ba’dina yüşfe sakimuna bi-izni rabbina.»

Hastaya Şifa Duası Anlamı:

“Allah’ın adıyla duâya başlarım. Bizim yerimizin toprağı ve birimizin tükürüğü vesilesiyle Allah’ın izniyle hastamız şifâ bulur.” (Buhârî, Tıbb, 38; Müslim, Selâm, 54; Ebû Dâvud, Tıbb, 19)

EPİLEPSİ (SARA) HASTALIĞI İÇİN DUA

İbn Abbas’tan radıyallahu anh rivayete göre Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’e bir hâtûn müracaat edip:

“– Ya Rasûlallah, ben sara illetine duçar oluyorum. Ayrıca de epilepsi hâlinde açılıyorum. Allah Teâlâ’ya duâ ediniz ancak bu illeti benden izâle eylesin” dedi. Rasûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz kadına hitaben:

“– Dilersen sabret, bu illet mukabilinde sana cennet verilsin. Dilersen sağlık durumu ve afiyetin için Allah Teâlâya duâ edeyim” buyurdu. Sonra o hâtûn:

“– Yâ Rasûlallah, böylece sabrederim. Yalnız sara hâlinde açılmamam için Allah Teâlâ Hazretlerine duâ ediniz” dedi.

Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz de o halinde açılmaması için duâ buyurdular. (Buhârî, Merdâ, 6; Müslim, Birr, 54)

DİŞ AĞRISI İÇİN OKUNACAK DUA

Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyururlardı:

Diş Ağrısı İçin Dua Arapça:

Diş Ağrısı İçin Dua Türkçe Okunuşu:

«Dâ' üsbüakes-sebate âla dırsike sümmek'rak ahir yasin.»

Diş Ağrısı İçin Dua Anlamı:

“Ağrıyan dişinin üstüne şehâdet parmağını koyup Yâsin-i şerîfin son tarafını nihayete değin oku, biiznillah teâlâ şifâ bulur.” (Suyûtî, el-Câmi’düşünce-Sağîr, no: 5218)

HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN OKUNACAK DUA

“Sağ elini vücudunda rahatsız olduğun mahalle koyup yedi kez mesh eyle ve her meshte: «Hissettiğim bu hastalığın şerrinden Allah’ın izzetine ve kudretine sığınırım!» de. Biiznillahi Teâlâ şifâ bulursun.” (İbn Hanbel, IV, 217)

HASTALARA ŞİFA VEREN DUA

Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz rahatsızlandıkları zaman onu Cibril çare eder ve:

Hastalara Şifa Veren Dua Arapça:

Hastalara Şifa Veren Dua Türkçe Okunuşu:

«Bismillahi arkıyke min kulli şeyin yu’zike min şerri kulli nefsin konut aynin hasidin, Allahu yeşfike bismillahi arkıyke.»

Hastalara Şifa Veren Dua Anlamı:

Allah’ın ismiyle seni rahatsız eden her şeyden sana okurum. Her nefsin ya da hasetçi her gözün şerrinden Allah sana şifâ versin. Allah’ın adıyla sana okurum.” derdi. (Müslim, Selâm 40)

HASTA İÇİN DUA

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem bir rahatsızlıkları olduğu vakit Muavvizeteyn sûrelerini okur, kendi üzerine üfler ve onu eliyle üzerinden silerdi. Ve şöyle buyururlardı:

Hasta İçin Dua Arapça:

Hasta İçin Dua Türkçe Okunuşu:

«Bismillâhi Allâhümme dâvini bi devaike veşfini bi şifaike ve ağnini bi fadlike ammen sivâk vahzer anni ezake.»

Hasta İçin Dua Anlamı:

“Allah’ın ismiyle. Ey Rabbim! Beni kendi devân ile çare et, bana kendi şifân ile şifâ ver ve beni kendi fazlınla senden başkalarından müstağni kıl ve beni ezalardan uzaktan tut.” (Heysemî, X, 180)

HASTAYA 7 KERE OKUNACAK DUA

Demin eceli gelmemiş bir hastayı ziyaret eden bir mü’min yedi kere:

Hastaya 7 Defa Okunacak Dua Arapça:

Hastaya 7 Kez Okunacak Dua Türkçe Okunuşu:

«Es’elullâhel azîm, Rabbel arşil azîm en yeşfiyeke.»

Hastaya 7 Kere Okunacak Dua Anlamı:

“Büyük Allah’tan, büyük Arş’ın Rabbi Allah’tan sana şifâ vermesini istiyorum!” derse belli sağlık durumu bulur. (Ebû Dâvud, Cenâiz, 8; Tirmizî, Tıbb, 32; İbn Hanbel, I, 239)

Kaynak: Mahmud Sami Ramazanoğlu, Dualar ve Zikirler, Erkam Yayınları

HASTALAR İÇİN OKUNACAK DUALAR NELERDİR?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sifa-dualari.html