Peygamber (s.a.v.) Efendimizin sofrada oturma adabı nasıldı?

Enes radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i dizlerini dikerek yerleşik hurma yerken gördüm. (Müslim, Eşribe 148)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Hadiste, Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in dizlerini dikerek yerleşik vaziyette hurma yediği belirtilmektedir. Namazda ve mescitte böyle oturmayı, saygısızlık anlamı taşıdığı için içten bulmayan Efendimiz (s.a.v.), namaz haricen dizlerini dikerek oturmakta sakınca görmemiştir. Onun bu şekilde oturması, yiyip içmeyi pek önemsemediği, midesine düşkün olmadığı içindir. Zaten birçok vakit karnını doyuracak gıda bulamayan, bulduğu vakit da onu kendisinden artı ihtiyacı olanlarla paylaşan, üstelik tevâzuun zirvesine ulaşan bir kimseden diğer türlü tutum da beklenemezdi.

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in sofrada, çoğu süre diz çökerek ve ağırlığını sol ayağının üzerine vererek veya bir dizini dikerek oturduğu da söylenti edilmektedir.

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz’in yaşadığı devrin geleneği yer sofrasında yemek yemek yemeyi gerektiriyordu. “Melik peygamber” edinmek yerine “kul peygamber” olmayı seçim eden Allah’ın Resûlü, benzersiz tevâzuunun tabiî bir sonucu olarak, Cenâb-ı Hakk’ın verdiği nimetleri yiyip içerken ayrıca tevâzuun gereklerine ayrıca de ashâbına öğrettiği yeme içme edeplerine uyardı.

Bugün yer sofrasında yemek yiyenler, sofra topluluk değilse bağdaş kurarak, kalabalıksa iki dizinin üstüne oturarak veya bir dizini dikerek yemelidir. Yemek boyunca bir yere yaslanmamalıdır. şartların değişmesi nedeniyle masada yemek yemek âdet ve gelenek haline gelmişse, kibirlilerin yaptığı gibi bir yere yaslanmadan mütevâzi bir şekilde yemeğini yemelidir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Meyve yerken dizleri dikerek oturmakta sakınca yoktur.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sofrada-oturma-adabi.html