Soğan veya sarımsak yerken "Besmele" çekilmez mi? Soğan ve sarımsak yemenin hükmü nedir? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.

SOĞAN VE SARIMSAK YEMEK YEMEK İLE İLGİLİ HADİSLER

İbni Ömer radıyallahu anh'dan söylenti edildiğine tarafından Nebî sallallahu aleyhi ve sellem sarmısağı kastederek şöyle buyurdu:

"Kim şu bitkiden yemişse, mescidimize yaklaşmasın!" (Buhârî, Ezân 160, Et'ime 49; Müslim, Mesâcid 68)

Enes radıyallahu anh'den söylenti edildiğine tarafından Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Kim şu bitkiden yemişse, yanımıza yaklaşıp bizimle beraber namaz kılmasın!" (Buhârî, Ezân 160, Et'ime 49; Müslim, Mesâcid 70. Hem bk. Ebû Dâvûd, Et'ime 40; Tirmizî, Et'ime 13; Nesâî, Mesâcid 16; İbni Mâce, Edâhî 2)

Câbir radıyallahu anh'den rivayet edildiğine kadar Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Kim sarmısak veya soğan yemişse, bizden ve mescidimizden ayrılsın! (Evinde otursun)." (Buhârî, Ezân 160, Et'ime 49 İsti'zân 24; Müslim, Mesâcid 73. Keza bk. Ebû Dâvûd, Et'ime 40; Tirmizî, Et'ime 13; Nesâî, Mesâcid 16, 17)

Müslim'in bir diğer rivayetinde (Mesâcid 74) "Kim sarmısak, soğan, pırasa yemişse, mescidimize yaklaşmasın. Çünkü insanoğlunun rahatsız olduğu şeyden melekler de rahatsız olur" buyurulur.

Hz. Ömer radıyallahu anh bir cuma günü irad ettiği hutbede şöyle dedi:

Daha Sonra ey Müslümanlar! Siz, kokusu hoş olmadığını bildiğim şu iki bitkiyi (sarmısak-soğan) yiyorsunuz. Sahiden ben, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i, mescidde bir kimsede bunların kokusunu duyduğu vakit emredip o kişiyi Sonsuz kabristanına kadar uzaklaştırdığını gördüm. Bu sebeple kim bunları yiyecekse, pişirerek kokusunu gidersin!" (Müslim, Mesâcid 78. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Et'ime 40; İbni Mâce, İkâmet 58, Et'ime 59)

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sogan-ve-sarimsak-yerken-besmele-cekilmez-mi.html