Sosyal ağların sorumlulukları, internet ortamında işlenen suçlar ve dezenformasyon gibi çoğu maddeyi kapsayan geniş önerge hakkında merak edilenler..

Milletvekillerin imzası ile 'Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişim Yapılmasına Dair' 40 maddelik önerge, TBMM Başkanlığı'na sunulmuştu.

Dezenformasyon, sosyal ağların sorumlulukları ve internet ortamında işlenen suçlar gibi birçok maddeyi kapsayan bu geniş yasa teklifinin getireceği değişiklikler ise merak konusuydu.

Sosyal ağlarla muhataplık ilişkisi güçlendirilecek

Türkiye’den jurnal erişimi 10 milyonu aşan sosyal ağlar ayrıştırıldı. Bu ağlar Türkiye’de belirleyeceği temsilciler idari, teknik, parasal ve hukuki yönden tam yetkili ve sorumluluk sahibi olacak.

Sosyal ağlar, hazırlayıp sunacakları raporlarda algoritmalarına ve reklam politikalarına yer verecekler.

Sosyal ağlar, vatandaşımıza eşdeğer ve objektif davranmakla yükümlü olacaklar. Türkiye’deki kullanıcıların hangi bireysel verilerini ne amaçla kullanacağını açıklayacaklar.

Sosyal medyada dezenformasyon yasası neler getirecek #1

 

Çocukların yasa dışı ve zararlı içeriklere muhatap olmaması..

Çocuklara özgü hizmetleri ayrıştırmak suretiyle çocukların yasa dışı ve zararlı içeriklere muhatap olmaması konusunda gerekli tedbirleri alacaklar.

Kullanıcılar sosyal ağların kullanabileceği bireysel verilerini kendileri belirleyebilecek.

Sosyal medyada dezenformasyon yasası neler getirecek #2

 

Kabahat taşıyan içerikleri paylaşanların bilgileri, kolluk birimleriyle paylaşılacak

Sosyal ağlar, suç taşıyan içerikleri oluşturan ve yayan faillere ulaşmak için zorunlu olan bilgileri adli mercilerle paylaşacak.

Sosyal ağlar, can/mal güvenliği konusunda tehlike talep eden içerikleri oluşturanlara ilişkin bilgileri ivedilikle kolluk birimleriyle paylaşacaklar.

Doğal felaket, pandemi gibi olağanüstü durumlara ilişkin evvelden kriz planı oluşturacaklar. Kurumlara etkin katkıda bulunacaklar.

Sosyal medyada dezenformasyon yasası neler getirecek #3

 

Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen bölüştürme, suç zarfında

Düzenlemeyle yalan ve yanıltıcı bilgileri yayanlara Türk Canice Kanunu`na göre cinayet verilecek. Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen dağılım, suç kapsamına alınacak.

Sosyal medyada yalan haberi yayarak halk düzenini ve barışını bozanlara bir yıldan üç yıla dek hapis cezası verilecek. Bu kabahat örgüt faaliyeti çerçevesinde değerlendirilirse canice sanki oranında artırılacak.

Sosyal medyada dezenformasyon yasası neler getirecek #4

 

"İlave düzenlemeler yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır"

Yasa teklifini içeren gerekçeye tarafından ise, "Bu korkutma, ilk olarak ifade özgürlüğü ve haber alma özgürlüğü elde etmek üzere temel adalet ve özgürlüklerin kullanılmasını engellemeye yöneliktir. Çoğalan teknoloji ile birlikte dezenformasyonun vardığı nokta, temel yargı ve özgürlükleri gözetmek namına bu tehditle mücadele etmeyi zorunlu kılmıştır. Bu çerçevede mevzuatımızda oysa mevcut düzenlemeleri yeni duruma uygun ülkü getirmeye yönelik ek düzenlemeler yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır." değerlendirilmesinde bulunuldu. (ensonhaber)

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sosyal-medyada-dezenformasyon-yasasi-neler-getirecek.html