Genç mühendis adaylarının yapı malzemesi ve yapısal tasarım alanındaki bilgilerini pratiğe dökmelerini amaçlayan yarışmada, takımlar betondan kano tasarladı. Daha sonra İTÜ Ayazağa kampüsünde düzenlenen yarışmada beton kanolar suda mücadele etti. Kazananlara ödülleri törenle verildi.

Kurulduğundan bu yana pek çok mühendis için bir okul görevi üstlenen STFA, eğitime verdiği önemle genç mühendis adaylarına ilham vermeye ve destek olmaya devam ediyor.

STFA İnşaat Grubu’nun bu kapsamda destek verdiği İstanbul Teknik Üniversitesi Mühendisliğe Hazırlık Kulübü Beton Kano Yarışması, “Betonun Limitlerini Keşfetmek” sloganıyla 14-15 Mayıs 2016 tarihlerinde İTÜ Ayazağa Kampüsü’nde gerçekleşti.

Üniversite öğrencilerinin yapı malzemesi ve yapısal tasarım alanlarında öğrendikleri teorik bilgileri beton kano yapım aşamasında pratiğe dökmelerinin sağlamayı amaçlayan yarışma, STFA’nın İzmit Geçiş Köprüsü’nün ayaklarının yapımında kullandıkları tonlarca ağırlıktaki kesonları yüzdürme yönteminden ilham alınarak yapıldı.

Öğrencilerin bu projeyi yaparken beton konusunda yenilikçi çalışmalar geliştirmelerini ve bu çalışmalarla ilgili sektörlere ışık tutmalarını hedefleyen yarışma iki aşamada tamamlandı. Birinci aşamada katılan takımlar 3 aylık yoğun çalışmaları sonucunda tasarladıkları beton kanoları jürinin değerlendirmesine sundular. Yarışmanın sportif ve en heyecanlı kısmı olan Beton Kano Yarışları da 15 Mayıs 2016 tarihinde İTÜ Ayazağa Kampüsü’ndeki gölette gerçekleşti. Festival havasında gerçekleşen ve pek çok yan aktivitenin yer aldığı yarışma, düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Ödül alan takımlara ödülleri STFA İnşaat Grubu Başkanı Mustafa Karakuş tarafından verildi.

Dev Kesonlar Yüzdürülerek Taşınmıştı
STFA İnşaat Grubu’nun altyapı inşaatlarını üstlendiği İzmit Körfez Köprüsü projesinde kesonların batırılması için önemli bir dönüm noktası olan, kesonlar deniz tabanına yerleştirildiklerinde onları yüzeye kavuşturacak olan çelik şaftlar yerlerine yerleştirilmişti. Çelik şaftların üretimi Tuzla’da yapıldı ve kesonların bulunduğu Kaytazdere mevkiine zor bir yolculukla getirildi. Yaklaşık 540 ton ağırlığındaki çelik şaft dünyanın en büyük yüzer vinçlerinden Taklift – 7 yardımıyla yerine yerleştirildi. Projenin en kritik aşamalarındandiğeri olan,daha önce Wet Dock’ta imalatları tamamlanan kesonların çok küçük toleranslarla 40m deniz tabanına oturtulması operasyonları da köprü kuzey ve güney ayaklarında başarıyla gerçekleştirildi. Kesonlar yüzdürülerek nihai yerinde batırma pozisyonuna getirildi. 24 saat süren bir operasyon ile de yerine yerleştirme tamamlandı.

STFA HAKKINDA:
STFA 1940’lı yıllarda henüz Türkiye’de inşaat sektörünün yabancıların elinde olduğu, ülkede makina, ekipman ve kalifiye işgücünün bulunmadığı zor bir dönemde, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden sınıf arkadaşı ve üstün yetenekli iki mühendis olan Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya tarafından kuruldu. STFA’nın ülkeye yaptığı ilk ve önemli hizmetlerden biri olarak, Türk Müteahhitlik sektörünün gelişmesi ve bu sektörün yabancıların elinden alınması sayılabilir. Yaklaşık 30 yıl ülkede altyapı sektöründe çeşitli projelere imza attıktan sonra 1972’de Libya’da Tripoli Liman inşaası projesini kazanarak, yurt dışında iş alan ilk Türk Müteahhidi ünvanını elde eden STFA, daha sonra bu başarıyı diğer projelerle arttırdı ve Suudi Arabistan’da 1978’de, Mısır’da 1981’de, Iran’da 1983’de, Tunus’da 1984’de, Pakistan’da 1992’de, Oman ve Katar’da 2000’de, Hindistan’da 2001’de iş alan ilk Türk Müteahhidi olarak inşaat sektörünün önemli aktörlerinden birisi oldu.

STFA Grubu bugün; inşaat, doğalgaz dağıtım, enerji ve makine, alanlarında faaliyetlerini sürdüren Türkiye’nin tanınmış ve saygın şirketlerinin arasında yer alıyor. 1938 yılında Sezai Türkeş ve Feyzi Akkaya ortaklığında kurulan STFA İnşaat Grubu, sektöre kazandırdığı “İlk”ler ile Türkiye’deki başarısını küresel platforma taşımayı sürdürüyor.

STFA İnşaat Grubu, 77 yılda 24 ülkede faaliyet yürüttü. Bugüne kadar yaklaşık %70’i yurtdışında olmak üzere 35 Milyar ABD Dolarının üzerinde iş bitirme deneyimine sahip olan STFA İnşaat Grubu şirketleri Türk Müteahhitlik sektörünün sadece Türkiye’de değil, yurt dışında da gelişme ve yayılmasına öncülük ederek, 77 yıllık bir süreçte adeta bir okul görevi yaptı.

STFA İnşaat Grubu’nun deneyim ve faaliyet alanları;

Anahtar Teslimi Mühendislik – Tedarik – İnşaat hizmetleri olarak; Deniz Yapıları (Limanlar ve Barınaklar, Mendirekler, İskeleler, Rıhtım Duvarları, Su Üstü Geçitleri, Su Alma Ağzı ve Deniz Deşarjları), İnşaat İşleri (Altyapılar, Otoyollar, Köprüler, Tüneller, Demiryolları, Metrolar, Barajlar, Hidrolik Yapılar, Su ve Atıksu Arıtma Tesisleri, Boru Hatları, Binalar, Elektromekanik İşler, Çelik Yapılar), Petrol & Gaz & Enerji Tesisleri, Temel ve Zemin Mühendisliği, Mühendislik Hizmetleri.