Sultan 1. Mustafa kimdir? Sultan 1. Mustafa nasıl bir eğitim dönemi geçirdi? Sultan 1.Mustafa döneminde neler yaşandı? Sultan 1. Mustafa niçin padişahlıktan indirildi? Özet Olarak Sultan 1. Mustafa'nın hayatı...

Sultan Birinci Mustafa, 1592 yılında, Manisa’da doğdu. Babası Sultan Üçüncü Mehmed, annesi Handan Sultan’dır. Sultan Birinci Mustafa güzel yüzlü, aralıklı sakallı, sarı benizli ve iri gözlü bir padişahtı. İki defa padişahlık yaptı. Sinirli bir yapıya sahipti.

KISACA SULTAN 1. MUSTAFA KİMDİR?

Sultan Birinci Mustafa, 1592 yılında, Manisa’da doğdu. Babası Sultan Üçüncü Mehmed, annesi Handan Sultan’dır. Sultan Birinci Mustafa güzel yüzlü, aralıklı sakallı, sarı benizli ve kocaman gözlü bir padişahtı. İki kere padişahlık yaptı. Sinirli bir yapıya sahipti. Sultan Birinci Mustafa, ağabeyi Sultan Birinci Ahmed’in padişahlığı boyunca, on dört yıl sarayın bir odasında hapis hayatı yaşadı. O devirde bu zorunlu görülüyordu. Huysuz halde şehzadeler devlet yönetimine karışıyor, hatta padişahı düşürmek için harekete bile geçebiliyor ve devlet birliği tehlikeye düşüyordu. Buna meydan vermemek için şehzadeler “izale” olunur ya da bir odaya kapatılırdı. Sultan Birinci Ahmed, tahta geçtiğinde kardeşini öldürtmemiş, ancak sarayda mahpus tutmuştur. Kafes hayatı denilen bu süre sonunda Sultan Birinci Mustafa, Osmanlı hanedanının en büyük erkek evlâdı olması dolayısıyla tahta çıkarılmış lakin kısa sürede dengesiz hareketleri görüldüğünden ulemâ, asker ve devlet erkânının ittifakı ile hal (tahttan indirme) edilmiştir. Sultan Genç Osman’ın tahttan indirilip katlinden daha sonra bir kez daha cülûs etmişse de (2. kere tahta çıkmışsa da) bir buçuk yıl sonra aklî dengesizliği nedeniyle her tarafta tahttan indirilmesi icab etmiştir. Sultan Birinci Mustafa ile birlikte kardeş katli ara sıra görülmüş, artık şehzadeler sarayda kafes ardında tahta geçecekleri günü beklemeye başlamışlardır. Natürel vâlide sultanlar, şehzade anaları aralarında rekabetler başlamış, herkes bir vezire ve öteki gruplara dayanarak entrikalarla padişah değiştirmeye çalışmışlardır. Sultan Birinci Mustafa, dindar bir insandı. Sadaka vermeyi fazla severdi. Saraydaki hayatını ibadet ederek, dinî eserler okuyarak geçiriyordu. Tahta geçmesi için ikinci kez davet edildiği süre, odasında Kuran-ı Kerim okuduğunu ve padişahlık istemediğini bildirmişti. Sultan Birinci Mustafa, ikinci padişahlığının başlamasından bir buçuk yıl daha sonra 10 Eylül 1623 tarihinde şeyhülislâm fetvası ile her tarafta tahttan indirildi. Fetvanın gerekçesi olarak da “Aklî dengesi tam olmayan birisinin halife olamayacağı” gösterildi. Sultan Birinci Mustafa tahttan indirildikten on altı yıl sonra, 20 Ocak 1639 günü asap hastalığından Topkapı Sarayı’nda vefat etti.

SULTAN 1. MUSTAFA DEVRİNİN VAK’ALARI

Tâyinler, Aziller ve Cülûs Bahşişi Dağıtılması Şehzâdelere Sûikasd Mes’elesi Kara Davud Paşa’nın Azli ve Mere Hüseyin ile Lefkeli Mustafa Paşa’nın Vezir-i A’zamlıkları Anadolu’daki İsyan Hareketlerinin Baştan Alevlenmesi ve Abaza Mehmed Paşa II. Sultan Osman’ın Kaatillerinin İdamı Mere Hüseyin Paşa’nın İkinci Vezir-i a’zamlığı Ulemanın Ayaklanması Mere Hüseyin Paşa’nın Azli I. Sultan Mustafa’nın Hâl’i.

OSMANLI DEVLETİ” Mİ, “OSMANLI İMPARATORLUĞU” MU?

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/sultan-1-mustafa-kimdir.html