Geçici koruma dahilinde Türkiye’de yer alan Suriyelilerin Kilis, Şanlıurfa, Hatay ve Gaziantep’ten ülkelerine geri dönüşleri devam ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kadar gerçekleştirilen Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barışma Pınarı harekatlarıyla terörden arındırılan bölgelerde, AFAD ve İller İdaresi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda altyapının güçlendirilmesi, öncelikle eğitim, sıhhat edinmek üzere sürdürülebilir halk hizmetlerinin sağlanması, gönüllü geri dönüşler için bölgeyi cazip ışık halkası getirdi.

Bölgedeki hasarlı hastaneler ve okullar onarılarak yeni mektep ve hastanelerle birlikte hizmete açıldı. Adalet hizmetleri, kolluk hizmetleri, psiko-sosyal destek hizmetleri, gençlik ve spor merkezleriyle bölgede hayat klasik bir seyre kavuşturuldu.

Bu araştırmalar sonucunda Suriyelilerin geri dönüşlerinde ciddi oranda artış sağlandı. Fırat Kalkanı Harekatı başladığı günden bu yanlamasına 498 bin 593 Suriyeli ülkesine gönüllü geri dönüş yaptı.

TSK’nın bölgedeki varlığı Suriyelilerin gönüllü geri dönüşlerini özendirme ettiği gibi aynı zamanda bölgeden olası bir göç hareketinin önlenmesinde önemli bir işlev görüyor.

SURİYELİLERİN GERİ DÖNÜŞ SÜRECİ

Gönüllü geri dönüşler kapsamında bambaşka illerde yaşamış Suriyeliler, Kilis Öncüpınar, Akçakale ve Karkamış gümrük kapılarındaki Göç İdaresi Müdürlüğü Gönüllü Geri Dönüş Merkezine gelerek Gönüllü Geri Dönüş İstek Formunu doldurdu.

Yapılan işlemlerin arkasında terörden arındırılarak tehlikesiz hale getirilen Suriye’nin kuzeyindeki bölgelere minibüslerle dışarı giden Suriyelileri, güvenli bölgelerdeki akrabaları karşıladı.

Güvenliği sağlanan bölgelerde yapılan insani yardımlar ve yeniden yapılanma yardımlarıyla gelecek dönemde gönüllü geri dönüş sayılarının daha da artması öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan 1 milyon Suriyelinin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak plan ve projelerin çalışmaları da yürütülüyor.

TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR ETTİLER

Kilis’cilt ülkesine dönen Suriyeli öğretmen Muhammed El Abdullah, Suriye’deki ailesinin yanına gideceğini söyledi.

Mesleğini ülkesinde sürdüreceğini gösteren Abdullah, “Kendi vatanımın çocuklarını eğitmek istiyorum çünkü savaştan dolayı çok geride kaldık. Fazla şükür artık tehlikesiz yerler var, ben de öğretmenliğe sürdürmek istiyorum. Türkiye’den çok hoşnut kaldım. Ailemi de buraya getirme imkanım da vardı ama ben kendi vatanıma geri dönmek istiyorum.” diye konuştu.

Cemal Ahmet de Türkiye’de tekstil işi yaptıklarını ama Suriye’ye dönmek istediğini, Suriye’de arazileri olduğunu ve kendi işlerini kurup geçimini sağlamak istediğini aktardı.

Şanlıurfa’dan ülkesine dönen Abdurrezzak Daga da ülkesine döndüğü için mutlu olduğunu dile getirdi.

Türkiye’ye misafirperverliği için teşekkür eden Daga, “Suriye’deki savaş nedeniyle takriben 2,5 sene önce ülkemi terk ettim. Türkiye’ye geldim sığındım, burada yaşıyorum. Türkiye bize sahip çıktı, burada çalıştık. Derhal Barıştırma Pınarı Harekatı ile yaşadığımız Tel Abyad emniyete alındı, ailem de orada, acilen kendi isteğimle ülkeme ve aileme dönüyorum. Türkiye’ye teşekkür ediyorum, Allah herkesten razı olsun.” diye konuştu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/suriyelilerin-ulkelerine-gonullu-geri-donusleri-suruyor.html