Târık Suresi 15. ayeti ne anlatıyor? Târık Suresi 15. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Târık Suresi 15. Ayetinin Arapçası:

اِنَّهُمْ يَك۪يدُونَ كَيْدًاۙ

Târık Suresi 15. Ayetinin Meali (Anlamı):

Kâfirler, vargüçleriyle tuzak kurup duruyorlar.

Târık Suresi 15. Ayetinin Tefsiri:

Kur’ân-ı Kerîm’in verdiği bilgilerin bu dek önemli olmasına karşın kâfirler onun nûrunu söndürmek ve tesirini alıkoymak için her türlü hile ve kapan kurmakta ve değişik entrikalarla tedbirler almaktadırlar. Bu ışığı önleyebilmek ve insanları şüpheye düşürebilmek için Peygambere karşı merhametsizce iftira kampanyası yürütmektedirler. Önceden de böyle olmuştur, acilen de böyle olmaktadır. Halbuki onların hilelerine karşılık Allah da aldanma kurmaktadır. Allah’ın planı doğruca onların tüm hileleri nafile çıkacak ve engellemeye çalıştıkları Kur’lahza’ın mesajı şipşak yayılacaktır.

Şâir Sünbüllüzâde Vehbî şöyle der:

“Tümce erbâb-ı hiyel müdbir olur,

Hîlesi o kadar çoğa varmaz duyulur.

Yoğ iken tilki gibi hîle-güzâr,

Yeniden postu soyulur âhir-i kâr.”1

Sûrenin son kelimesi olan رُوَيْدًا (ruveydâ), az mühlet anlamındaki اَلرُّودُ (rûd) kelimesinin daha da küçültülmüşü olup “epeyce eksik müddet” mânasına kazanç. Dolayısıyla mü’minler lehindeki ilâhî hükmün çok yakında geleceğini müjdelemektedir. Bu müjdenin gerçekleşmesi ve reel bayram sevinci olan âhiret mutluluğunun elde edilmesi için gereken kulluk şartlarını izah etmek üzere de Yüceler Yücesi Rabbin ismini tesbih emriyle başlayan A’lâ sûresi gelmektedir:

1 Erbâb-ı hiyel: Hîle sahipleri, kapan kuranlar. Müdbir: Duruma tarafından hareket eden. Hîle-güzâr: Hîle yapan. Âhir-i kâr: Sonunda. 

Târık Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Târık Suresi 15. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tarik-suresi-15-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html