Talâk Suresi 7. ayeti ne anlatıyor? Talâk Suresi 7. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Talâk Suresi 7. Ayetinin Arapçası:

لِيُنْفِقْ ذُو سَعَةٍ مِنْ سَعَتِه۪ۜ وَمَنْ قُدِرَ عَلَيْهِ رِزْقُهُ فَلْيُنْفِقْ مِمَّٓا اٰتٰيهُ اللّٰهُۜ لَا يُكَلِّفُ اللّٰهُ نَفْسًا اِلَّا مَٓا اٰتٰيهَاۜ سَيَجْعَلُ اللّٰهُ بَعْدَ عُسْرٍ يُسْرًا۟

Talâk Suresi 7. Ayetinin Meali (Anlamı):

Zengin kimse, imkânına kadar nafakayı ve ücreti bol versin. Maddî imkânları bakımlı olan da, Allah’ın kendisine verdiği kadarından versin. Allah, herkesi fakat kendisine verdiği imkân nispetinde mesul tutar. Allah her zorluktan sonradan bir kolaylık var edecektir.

Talâk Suresi 7. Ayetinin Tefsiri:

Kadınlarını boşamış erkeklere şu sorumluluklar yüklenmektedir:

    Onları güç ve imkânları ölçüsünde kendi oturdukları evin bir bölümünde oturtacaklar. Evden çıkıp gitmeleri için onlara baskı yapıp zarar vermeye kalkışmayacaklar.

    Hamile iseler, çocuklarını doğuruncaya dek onların geçimlerini sağlayacaklar.

    Doğan çocuğu emzirdikleri takdirde onlara emzirme ücreti verecekler. Bu konuda müşterek konuşup uygun bir emzirme ücretinde anlaşacaklar. Ola Ki anlaşamazlarsa o takdirde baba çocuğu emzirecek başka bir sütanne bulacaktır.

Burada anne ve babaya, boşanma safhasına kadar gelen önceki anlaşmazlıklar dolayısıyla sorun çıkarmayıp, süt emzirme meselesini aralarında güzellikle ve hoşgörüyle çözüme kavuşturmaları tenbih edilir. Kadın, yüksek vergi talep ederek erkeği kuvvet duruma sokmaması konusunda uyarılır. Zira çocuğun büyümesi kendisinin elinde değildir. Bu işi o yapmazsa, yapan başkası bulunacaktır. Erkek ise, annenin çocuğuna olan düşkünlüğünü istismar ederek, onu biçare etmeye çalışmaması konusunda uyarı edilir. Zira bu, hoş bir müslümanın oluşturacağı bir tavır değildir.

    İster boşanmış kadınların nafakaları olsun, ister bunun dışında diğer masraf alanları olsun, Allah her kulunu fiziksel durumuna göre sorumluluk sahibi tutar. Eli geniş ve imkânları bol olan, sahip olduğu imkânlardan bol bol verir. Lakin İsrâf etmez; çünkü Allah İsrâfı, saçıp savurmayı yasaklamaktadır. Maddî imkânları dar olan da ona göre verir. O da fakirliği mazeret ederek cimri davranmaz. Elinden geldiği değin vermeye çalışır.

Allah her güçlükten sonradan bir refah var eder. Sefalet, darlık ve sıkıntı daima böyle devam etmez. Bir gün Allah darda olan kullarını da genişlik ve bolluğa eriştirir. Dolayısıyla koşullar ne olursa olsun Allah’ın rızâsına uygun gelecek şekilde davranıp O’na tevekkül etmek, O’na güvenip direnmek ve sabredip neticeyi ummak gerekir.

İster aile hayatı ister başka hususlarda olsun Allah’ın emirlerine uygun davranmayanlara gelince:

Talâk Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Talâk Suresi 7. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/talak-suresi-7-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html