Teğabün Suresi 10. ayeti ne anlatıyor? Teğabün Suresi 10. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Teğabün Suresi 10. Ayetinin Arapçası:

وَالَّذ۪ينَ كَفَرُوا وَكَذَّبُوا بِاٰيَاتِنَٓا اُو۬لٰٓئِكَ اَصْحَابُ النَّارِ خَالِد۪ينَ ف۪يهَاۜ وَبِئْسَ الْمَص۪يرُ۟

Teğabün Suresi 10. Ayetinin Meali (Anlamı):

Âyetlerimizi inkâr edip yalanlayanlara gelince, onlar cehen­nemin yoldaşları olup orada ebediyen kalacaklardır. Ne kötü gidilecek yerdir orası!

Teğabün Suresi 10. Ayetinin Tefsiri:

Bu sebepledir ancak bütün insanlık, Allah’a, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in peygamberliğine ve ona indirilen Kur’lahza’a inanmaya davet edilmektedir. “Ey yahudi, hıristiyan, dinli dinsiz bütün millet! Allah’a, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in peygamberliğine ve ona indirilen ebedî nûr Kur’an’a iman edin ancak, sizi bekleyen, geleceğinde şüphe olmayan dehşetli bir gün vardır” buyrulmaktadır. Bu, kıyâmet günüdür. O günde Allah Teâlâ, gelmiş geçmiş bütün insanları hesaba çekmek için mahşer yerinde toplayacaktır. İşte o gün “teğâbün” yani “kâr ve zararın ortaya çıktığı gün” ya da “hile” günüdür.

Kıyametin bir ismi de âyet-i kerîmedeki ifadesiyle يَوْمُ التَّغَابُنِ  (yevmü’t-teğâbün)dür. Teğâbün kelimesinin aslı اَلْغَبْنُ (gabn, gaben)dir. Gabn, lügatte “gizli tutmak, hatırından çıkmak, kusur etmek, zayıf almak ve ihanet etmek” mânalarına gelir. Daha fazla ticârette tongaya basmak veya ihanet etmek mânasında kullanılır. Mesela bir malı değerinden aşağı veya yukarı olmak ya da satmak “gabin”dir oysa, fark asıl değerinden az olursa “gabn-i yesîr”, fazla olursa “gabn-i fâhiş” denilir. “Teğâbün” de iki taraflı kandırma yahut hile ve aldanmanın ortaya çıkmasıdır. Dünyada hidâyet yolunu bırakıp sapıklık yolunu seçim edenler veya yapmaları gereken işleri gereği gibi yapmayanlar, aldanmış olduklarını kıyâmet gününde anlayacakları için o güne “teğâbün günü” denmiştir. İnsan dünyada yaptığı yanlışların neticesini orada göreceğinden, nasıl bir aldanış içinde olduğunu da bütün adamakıllı orada anlayacaktır. Âyet-i kerîmelerde şöyle buyrulur:

Doğru yola karşılık sapıklığı satın alanlar işte onlardır. Bu sebeple ticâretleri kâr etmemiş ve içten yolu da bulamamışlardır. (Bakara 2/16)

“İşte onlar, âhireti verip dünya hayatını satın alan kimselerdir. Bu sebeple ne azapları hafifletilecek ne de kendilerine yardım edilecektir.” (Bakara 2/86)

Görüldüğü üzere âhiret kâr ve zararın ortaya çıktığı zamandır. İman edip imanın gereği olan sâlih amelleri işleyenler cennetle mükâfatlandırılacakları gibi, inkâr ve yalan söyleme yolunu tutanlar cehennem ateşiyle cezalandırılacaklardır.

Şunu unutmayın oysa:

Teğabün Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Teğabün Suresi 10. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tegabun-suresi-10-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html