Teğabün Suresi 8. ayeti ne anlatıyor? Teğabün Suresi 8. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Teğabün Suresi 8. Ayetinin Arapçası:

فَاٰمِنُوا بِاللّٰهِ وَرَسُولِه۪ وَالنُّورِ الَّذ۪ٓي اَنْزَلْنَاۜ وَاللّٰهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَب۪يرٌ

Teğabün Suresi 8. Ayetinin Meali (Anlamı):

Ey insanlar, Allah’a, Rasûlü’ne ve ona indirdiğimiz Kur’lahza’a iman edin! Allah, yaptığınız her şeyden hakkiyle haberdardır.

Teğabün Suresi 8. Ayetinin Tefsiri:

Bu sebepledir ki tüm insanlık, Allah’a, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in peygamberliğine ve ona indirilen Kur’an’a inanmaya eğlence edilmektedir. “Ey yahudi, hıristiyan, dinli dinsiz tüm ahali! Allah’a, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in peygamberliğine ve ona indirilen ebedî nûr Kur’an’a iman edin ama, sizi bekleyen, geleceğinde belirsizlik olmayan dehşetli bir gün vardır” buyrulmaktadır. Bu, kıyâmet günüdür. O günde Allah Teâlâ, gelmiş geçmiş bütün insanları hesaba çekmek için mahşer uygun toplayacaktır. İşte o gün “teğâbün” yani “kâr ve zararın ortaya çıktığı gün” veya “aldatma” günüdür.

Kıyametin bir ismi de âyet-i kerîmedeki ifadesiyle يَوْمُ التَّغَابُنِ  (yevmü’t-teğâbün)dür. Teğâbün kelimesinin aslı اَلْغَبْنُ (gabn, gaben)dir. Gabn, lügatte “gizli tutmak, unutmak, kusur etmek, zayıf almak ve aldatmak” mânalarına kazanç. Daha fazla ticârette aldanmak ya da aldatmak mânasında kullanılır. Örneğin bir malı değerinden aşağıda veya yukarı almak ya da satış “gabin”dir ama, ayrım belli başlı değerinden eksik olursa “gabn-i yesîr”, çok olursa “gabn-i fâhiş” denilir. “Teğâbün” de karşılıklı hile yahut aldanma ve aldanmanın ortaya çıkmasıdır. Dünyada hidâyet yolunu bırakıp sapıklık yolunu tercih edenler ya da yapmaları gereken işleri gereği gibi yapmayanlar, aldanmış olduklarını kıyâmet gününde anlayacakları için o güne “teğâbün günü” denmiştir. İnsan dünyada yaptığı yanlışların neticesini orada göreceğinden, nasıl bir aldanış içinde olduğunu da tüm tamamen orada anlayacaktır. Âyet-i kerîmelerde şöyle buyrulur:

Içten yola karşılık sapıklığı satın alanlar işte onlardır. Bu sebeple ticâretleri kâr etmemiş ve dürüst yolu da bulamamışlardır. (Bakara 2/16)

“İşte onlar, âhireti verip dünya hayatını satın bölge kimselerdir. Bu sebeple ne azapları hafifletilecek ne de kendilerine yardım edilecektir.” (Bakara 2/86)

Görüldüğü üzere âhiret kâr ve zararın ortaya çıktığı zamandır. İman edip imanın gereği olan sâlih amelleri işleyenler cennetle mükâfatlandırılacakları gibi, inkâr ve yalancılık yolunu tutanlar cehennem ateşiyle cezalandırılacaklardır.

Şunu unutmayın fakat:

Teğabün Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Teğabün Suresi 8. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tegabun-suresi-8-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html