Telafi ne çağırmak? Telafi ne kavrama gelir? Telafi kelimesine misal cümleler...

Telafi: Kötü bir tesir ya da hâli karşılama, eşitleme. Yerine getirme, yerini doldurma, karşılama anlamlarına gelmektedir.

TELAFİ KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Yarattığı kullarının husûsiyetlerini hiç şüphesiz ki onlardan fazla daha iyi haberdar olan Allah Teâlâ, aklın hakîkate ulaşmadaki bu güçsüzlük ve kifâyetsizliğini telâfî için, insanlık tarihi baştan başa -rivâyete kadar- 124 bin küsur peygamber göndermiş, vahyettiği suhuflar ve kitaplarla da insanlığı hakîkate ulaştırmak için en hoş yardımlarda bulunmuştur.

Dolayısıyla aklın vahiy ile nezaket edilmesi şarttır. Zira o, ilâhî beyanlar rehberliğinde nezaket edilmediği takdirde, âdeta azgın bir beygir gibidir ama, onunla hedefe varmak mümkün olmadığı gibi, yarlardan yuvarlanıp helâke dûçâr almak da güçlü olarak muhtemeldir. Bu yüzden, nasıl oysa vahşî bir atın enerjisinden en hoş bir şekilde istifâde etmek için ona gem vurup terbiye etmek gerekliyse, aklı da vahyin ve onun şerh ve îzâhı mevkiinde olan sünnetin mânevî terbiyesi altına alarak “akl-ı selîm” hâline getirmek zarûrîdir. Bu yapılmadıkça o, bir silâh gibi iş görür; hayra da vâsıta olabilir şerre de...

*****

Yürek; tahassüsün, yani hissiyâtın/duyguların merkezidir. Kalbin “hads/ilham ve sünûhât” kelimeleriyle de ifâde edilen fonksiyonu, aklın sunduğu delilleri birleştirerek, tıpkı kırık bir vazonun parçalarını bir araya getirip aslî şeklini ortaya hariç tutmak gibi, hakîkatin kâmil mânâda idrâkini tedarik eder.

Seslenmek fakat hakka ve hayra ulaşmanın çok iyi bir şekilde icrâsı, aklın vahiyle nezaket edilmesini ve aklın tükendiği noktada îman olgunluğuna sahip bir kalbin devreye girerek onun eksikliğini teslîmiyetle telâfî etmesini gerektirir.

*****

Allah Teâlâ, vücûdumuzdaki kemikleri bir tane pozitif yaratsaydı, o kemik insan için sökülüp atılması gereken bir bezginlik kaynağı ve hastalık sebebi olurdu. Bunun aksine bir kemik beceriksiz olsaydı, onun eksikliğini telâfî etmek için ne dek mücadele sarf etmemiz gerekirdi. Çoğu süre da telâfîsi mümkün olmazdı.

*****

Aslında, harp görmüş bir memlekette aniden pozitif evliliği teşvîk, azalan nüfûsun telâfîsi ve fuhşun önlenmesi için bir zarûret hâline gelebilir.  Bunun misâlleri geçmişte görüldüğü gibi gelecekte de ortaya çıkabilir. İnsanlığın saâdet ve selâmetine medâr olacak esasları muhtevî yer alan İslâm’da, bu şekilde ârızî sebeplerin zuhûru hâlinde ârızî hükümlerin tatbîk imkânı, “ruhsat”lar yoluyla açılmış olmaktadır. Hayâtı rahatlatan ve tabiî seyrinde devâmını sağlayan bu kâide, sâdece izdivaç için değil, her sahada geçerlidir.

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/telafi-ne-demek-telafi-ne-anlama-gelir.html