Telmih ne aramak? Telmih kelimesinin anlamı nedir?

Telmih: Açık söylememe, îmâlı hitabe. Konuşmada geçmeyen bir söz veyâ kıssaya işâret edilmesi anlamlarına gelmektedir.

TELMİH KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

‘‘Yere göğe sığmam, mü’min kulumun gönlüne sığarım!" beyânına bir telmihtir.

Görülüyor oysa Fuzûlî, muhabbetullâh ile yoğrulmuş gerçek bir âşıktır. İlâhî güzelliklere aleyhinde fevkalâde hassastır. Çünkü Yargı, güzeldir ve aşka etki eden de budur. Tüm varlıklar da, aşktaki muhabbet sâikıyla yaratılmıştır.

*****

Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyrulur:

“Şüphesiz o, evvelkilerin (eskilerin) kitaplarındadır!” (benzer-Şuarâ, 196)

Bu âyet-i kerîme bununla birlikte, Hazret-i Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in daha önceki ilâhî kitaplarda da müjdelendiğine telmihte bulunmaktadır.

*****

Mehmed Âkif merhum, kızının nikâh akdine çok sevdiği ahbâbından olan Bosnalı Ali Şevki Efendi’yi de dâvet etmişti. Yaşlı hoca efendi bu dâvete biraz geç geldi ve geç kalma sebebi olarak da, Vefâ Yokuşu’ndan çıktığını söyledi. Merhûm Âkif de, bu yerinde mâzereti, yerinde bir hakîkatle mezcederek mütebessim ve mânidar bir şekilde şöyle dedi:

“Hangi Vefâ Yokuşu’ndan bahsediyorsun öğretmen efendi? Nesl-i hâzır (şimdiki tür) o yokuşu çoktan düzledi...”

Merhûmun hüzünle dile getirdiği ve âdeta “âh vefâ” dercesine ifâde ettiği reel, insanoğlunun en fazla muhtaç olduğu vazgeçilmez bir haslettir. Bu hasleti gerçekleştirmenin güçlüğünü ifâde sadedinde Vefâ Yokuşu’nu çıkmanın güçlüğüne âit sözden istifâde sûretiyle telmihte bulunan Âkif merhum, bugünkü cemiyetimizi görse kimbilir nasıl haykırış ederdi... Bugün, halk müziği izleri silinmiş iyilikleri hatırına bile getirmemekte ve ekseriyetle “vefâ” kelimesi, âdeta ve sırf İstanbul’da bir mahalle adı olarak kalmış bulunmaktadır.

 

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/telmih-nedir-telmih-ne-demek.html