Temellük ne seslenmek? Temellük ne kavrama gelir? Temellük kelimesinin anlamı nedir?

Temellük: Mülk edinme, sahip olma anlamlarına gelmeltedir.

TEMELLÜK KELİMESİNE MISAL CÜMLELER

Vakıf; Yaratan’dan ötürü yaratılanlara merhamet, şefkat ve muhabbetin en güzel tezâhürü olan infâkın, senaryo arz ederek müessese hâline
gelmesidir. Bu da bir malın Allâh’a adanmasını, yani temlik ve temellükten men olunarak, ebediyyen Allah rızâsı yolunda kullanılmasını ifâde eder. Gâye, bütün mahlûkâtın fakir olanlarına cömertçe ikramda bulunup onlara şefkat ve merhametle yaklaşarak, Cenâb-ı Hakk’ın rızâsını kazanabilmektir.

*****

İnfakta müesseseleşme, vakfı meydana getirir. Vakıf, mecâzî mülkiyetin de Allâh Teâlâ’ya takdîm edilmesi, temlik ve temellükten men edilmesi, Allâh için ebedîleştirilmesidir. Gâye, yaratılan her şeye Allâh -celle celâlühû- için şefkat ve merhametle yaklaşabilmektir. Canını ve malını Allâh için hibe edebilme, cenneti satın alabilme gayretidir.

Çoğu kere ifâde ettiğimiz üzere, Osmanlı’da 26 binden ziyâde vakıf vardı. Bu vakıflar diğergâm insanlarla devam etti. Dev bir dünya devletinde toplum, bu vakıflarla ictimâî dengesini buldu. Vakıflar bununla beraber toplumun acıma âbideleridir. İnfakların en hoş tevzî yerleridir. Günümüzde buna ne kadar muhtâcız. Bugünkü toplumumuzda bu müesseselerin baştan dirilmesi; muhtaçlara, muzdariplere merhamet ve şefkat kucağı olması lâzımdır.

 

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/temelluk-ne-demek-temelluk-ne-anlama-gelir.html