Temenni ne demektir? Temenni anlamı nedir? Temenni kelimesine örnek cümleler...

Temennî: Olmasını veya olmamasını isteme, özlem, istek, istek. Rica anlamlarına gelmektedir.

TEMENNİ KELİMESİNE MISAL CÜMLELER

Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh- birgün dostlarıyla birlikte oturuyordu. Onlara (Allâh’tan) bâzı talep ve temennîlerde bulunmalarını istedi. Oradakilerden bir kısmı: “–İçinde bulunduğumuz şu hâne dolusu paralarım olsun da Allâh yolunda infâk edeyim!..” şeklinde hedef izhâr etti.

*****

Ben, içinde bulunduğumuz şu hânenin, Ebû Ubeyde bin Cerrâh, Muâz bin Cebel ve Huzeyfetü’l-Yemânî gibi (müstesnâ ve seçkin, her yönden kâmil) kimseler ile doymuş olmasını ve bunları Allâh’a itâat yolunda, yâni teblîğ ve ıslâh hizmetlerinde istihdâm etmeyi temennî ederim...” dedi. (Buhârî, Târîhu’s-Sağîr, I, 54)

*****

Sadece kavramak kâfî değil, ihlâs ile amel etmek durum...

Çaba etmeden hayırlı bir netice beklemek, sıkıntı çekmeden rahmet ummak, külfete katlanmadan nîmete ereceğini temennî etmek; başkasının yemesiyle kendi karnının doyacağını umut etmek gibi faydasız bir beklentidir. Bu dünyada îmânın gerektirdiği fedâkârlıkları yerine getirmeden, onun uhrevî faydasına erilemez.

*****

Cenâb-ı Adalet’tan cümlemizi, hayırlara anahtar, şerlere kilit kılmasını temennî ve niyâz ederim sevgili evlâtlarım!..”

*****

“Cennete giren hiç kimse dünyâya geri dönmek istemez. Yeryüzünde yer alan her şey (kat kat fazlasıyla) orada da vardır. Ancak şehîd, gördüğü ikram sebebiyle dünyâya on defâ dönüp her seferinde şehîd düşmeyi temennî eder.” (Buhârî, Cihâd, 21; Müslim, İmâre, 108-109)

*****

“And olsun ama siz, ölümle yüz yüze gelmezden önce onu temennî ederdiniz. İşte şu anda onu karşınızda gördünüz!” (Âl-i İmrân, 143)

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/temenni-ne-demek-anlami-nedir.html