Temkin ne demektir? Temkin anlamı nedir? Temkin kelimesine örnek cümleler...

Temkin: Sakinlik, ağırbaşlılık, metânet. İhtiyatlı hareket etme anlamlarına gelmektedir.

TEMKİN KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

İhsân duygusu, ilâhî kamera aşağı bulunduğumuzu idrâk edebilmektir. Gün boyu arkamızda bir kamera dolaştırsalar ne yaparız? Her hareketimize uyarı ederiz değil mi? İşte ihsan duygusu budur. İnsan, her lahza aynı hâlet-i rûhiye içerisinde olamaz. Kızar, öfkelenir, halsiz yoksa uykusuz olabilir. İhsân duygusu, temkîn hâlini temîn etmeye, her ânın farkında olmamıza yardımcı olmaya çalışır.

*****

Onun her işi hesaplı, her hareketi muntazamdır. O, gâyesine temkin ve metânetle, peyderpey gitmesini bilen bir gâzidir. O, açtığı gazâ ve fetih bayrağının câzibesi, mülkündeki adâlet, gönlündeki ihlâs ve samîmiyeti ile dîn-i mübîne hizmet bereketi neticesinde, Anadolu’daki siyâsî tevhîdin esas harcını, babası gibi mahâretle yoğurmaya devam etmiştir. Nitekim ehl-i küfrün, topraklarını fethetmesi husûsundaki dâvet ve teklifleri yanına, Selçuklu’dan kopan Anadolu beyliklerinin kuruluşlarından beri İslâm’ın birlik ve beraberliği rûhuyla hareket eden birçok muazzez
ve müstesnâ şahsiyetleri, toprakları ile birlikte Osmanlı’ya iltihakta bulunmuştur.

*****

Hızır Reis, ağabeyinin gözükaralığına sahip olmanın yanında, gâyet temkin ve önlem ehli idi. Öyle ki husûsî bir mevhibe olan bu hâli dolayısıyla ağabeyi Oruç Reis’e dahî bir defasında mânen:

‘‘Kardeşin Hızır, tedbir yönüyle senden öndedir. Sakın ola onun tedbîrine mürâcaatı ihmâl etme!’’ denilmişti.

İşte Hızır Reis, bu yönüyle kısa zamanda nice merhaleler katederek tarihimizin en büyük şahsiyetleri arasında yer aldı. Denilebilir ancak, Oruç Reis ile başlayıp Hızır Reis ile sürekli Akdeniz’deki îman ve tevhîd mücâdelesi, on altıncı yüzyılın “Türk asrı” addedilmesinde son derece ehemmiyetli bir vazife icrâ etmiştir.

Deryâ akıncılığından bir devlet çıkaran gücü temsîl eden Oruç Reis, muhteşem bir yiğitlik sahibiydi. Buna karşılık kardeşi Hızır Reis de, bu cesarete ilâveten ölçü, tedbir ve muvâzeneyi muhâfaza ediyordu.

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/temkin-ne-demek-anlami-nedir.html