Tenasüp ne çağrıda bulunmak? Tenasüp kelimesinin anlamı nedir? Tenasüp kelimesine misal cümleler...

Tenâsüp: Intibak, uyma, birbirini alıkoyma. Mânâ ilgisi bulunan kelimeleri bir arada yararlanma anlamlarına gelmektedir.

TENASÜP KELİMESİNE MISAL CÜMLELER

Kaderin hükmünü eleştiri, bir cehâlet, tabiri câizse bir hamâkattir. Zîrâ onun hükmü, dâimâ yerli yerincedir. Meselâ içinde yaşadığımız âlemde bir lahza ve bir milimetre dahî şaşmayan bir denge ile devamlı dönen ve dünyâmızı aydınlatan güneş hakkında onun keyfine tarafından davranıp da dünyâdan uzaklaşacağı ya da dünyâya yaklaşacağı türünden mü’min-kâfir kimsenin bir tedirginliği ve güvensizliği yoktur. Cümbür Cemaat inanır ancak güneş, bir lahza dahî şaşmayan kayıtlı bir nizâm içinde hergün doğar ve batar. Bunun gibi müsbet-menfî meydana gelen her hâdisenin de hikmeti bilindiği takdirde bilâ-istisnâ söylenecek yegâne laf dâimâ “En doğrusu bu!” ifadesinden, yâni ilâhî proğramı tasdîkten ibârettir. En münkir kâfirler bile kendi bünyelerinde takdîr olunan ilâhî tenâsüp, nizâm ve cihazların işleyişi aleyhinde gayr-i ihtiyârî bu hakîkate hayrân olurlar. İlâhî takdîr programından müsâade-i ilâhî çerçevesinde çözülebilen her giz, eleştiri şöyle dursun kâfir de olsa akl-ı selîm her beşeri, âdetâ ebedî bir şaşkınlık ve şaşkınlık vadisinde dolaştırmaktadır. Bu hususta ileri geri konuşanlar, yalnızca takdîrin sırrından bî-haber olan, düşünce ve idrâk mahrûmlarıdır. Bunlar, hayır-şer, doğruyanlış, adalet-bâtıl bilmeyen cehâlet kurbanlarıdır.

*****

“el-BÂRÎ / yaratıcı” sıfatının tecellîlerini de gönül gözüyle seyretmeden, kâmil mânâda bir mânevî tahsilden söz edilemez. Cemâdât, nebâtât, hayvanat ve insanları, bütün cihazlarını birbirine uygun olarak, müthiş bir âhenk ve tenâsüp içinde yaratan Rabbimizin ilâhî hükümranlığı
karşısında kulun hayran olması, kâinattaki ekolojik denge ve ilâhî nizâmın ihtişâmını kalben idrâk etmesi şarttır.

*****

Çok temiz, fazla hoş, sâde ve mütenâsip giyinirdi. Dağınıklıktan hoşlanmaz, hemencecik zarif bakışları değişirdi. Başındaki bereden ayaklarındaki ayakkabıya, boyun bağından üzerindeki paltoya değin her şeyinde bir incelik, tenâsüp ve güzellik vardı. Hele diğer taraftan Harameyn’de bulunduğu zamanlarda beyazlara bürünmüş hâli vardı ancak, âdeta seyrine doyulmayan eşsiz bir manzaraydı.

*****

Kur’ân-ı Kerîm’in âyet ve sûreleri aralarında mükemmel bir tenâsüp mevcuttur. Kur’ân, öbür mekân ve zamanlarda peyderpey nâzil olmasına ve pek fazla öbür mevzûdan bahsetmesine karşın, metni içindeki birlik ve insicâmı ile, son derece mükemmel bir sanat harikasıdır. Tüm bölümleri aralarında bir üslûp ve mantık bütünlüğü görülür.

 

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tenasup-ne-demek-tenasup-anlami-nedir.html