Özendirme ne demek? Özendirme kelimesinin anlamı nedir? Özendirme kelimesine örnek cümleler...

Teşvik: Şevk verme, cesaretlendirme, gayrete getirme. Kışkırtma anlamlarına gelmektedir.

TEŞVİK KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Allâh’ın kitâbında ve Peygamber Efendimiz’in hadîs-i şerîflerinde; tahlil, araştırma, tefekkür etme ve ibret alma husûsunda böylece fazla dikte, telkin ve özendirme vardır. Bu hususla konu ile ilgili olarak, Kur’ân-ı Kerîm’de yer alan yüzlerce âyet-i kerîmeden ikisinde şöyle buyrulur:

“Kendi içlerinde hiç düşünmediler mi ama; Allah göklerde, yerde ve bu ikisi arasında yer alan her şeyi ama hak ile ve emin bir süre için
yaratmıştır?! Doğrusu insanların birçok, Rab’lerine kavuşmayı inkâr etmektedirler.” (er-Rûm, 8)

*****

Tekrar Allah Rasûlü (s.a.v) tefekkür-i mevte teşvik ederek şöyle buyururdu:

“Ben size mezar ziyâretini yasaklamıştım. Artık derhal ziyaret edebilirsiniz. Çünkü kabir ziyareti size âhireti hatırlatır.” (Tirmizî, Cenâiz, 60; Müslim, Cenâiz, 106)

*****

O zamanki cemiyette elbisesiz gezmek gâyet sıradan kabûl edilmesine karşın, Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hiçbir süre hayâ sınırları dıştan bir hitabe sergilememiştir. Hadîs-i şerîfte de kaydedildiği gibi amcasının teşvîki ile böyle bir durumla karşı karşıya kaldığında ise Allâh Teâlâ kadar muhâfaza edilmiştir.

*****

Fiilen, harp görmüş bir memlekette aniden pozitif evliliği teşvîk, azalan nüfûsun telâfîsi ve fuhşun önlenmesi için bir zarûret hâline gelebilir. Bunun misâlleri geçmişte görüldüğü gibi gelecekte de ortaya çıkabilir. İnsanlığın saâdet ve selâmetine medâr olacak esasları muhtevî bulunan İslâm’da, bu şekilde ârızî sebeplerin zuhûru hâlinde ârızî hükümlerin tatbîk imkânı, “ruhsat”lar aracılığıyla çözülmüş olmaktadır. Hayâtı rahatlatan ve tabiî seyrinde devâmını karşılayan bu kâide, sâdece izdivaç için değil, her sahada geçerlidir.

*****

Âlemlerin Efendisi, kavminin hakâret, alay ve ızdırap gibi kötü hitabe ve davranışlarına mâruz kalarak mahzûn ve mükedder bir hâlde evine döndükçe, Allâh Teâlâ O’nun hüznünü Hazret-i Hatîce vâlidemizin tesellî ve teşvîk edici sözleriyle hafifletmiş, ilâhî nusretiyle vazîfesini kolaylaştırmıştır.

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tesvik-ne-demek-tesvik-ne-anlama-gelir.html