Teşyi ne aramak? Teşyi kelimesinin anlamı nedir? Teşyi kelimesine misal cümleler...

Teşyî: Yola çıkanı geçirme, yolcu etme anlamlarına gelmektedir.

TEŞYİ KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLE

Muhabbet, kuru bir dâvâdan ibâret değildir. Muhabbet, kardeşinin derdiyle dertlenip ihtiyaçlarını yerine getirmek, fedâkârlık ve ferâgat uygulamak ve elindeki nîmeti onunla paylaşabilmektir. Yukarıdaki misâlde de sergilendiği gibi reel kardeşlik, zor zamanlardaki kardeşliktir. Hadîs-i şerîfte buyurulur:

“Birbirlerine acımakta, birbirlerini sevmekte ve birbirlerine şefkat göstermekte, müminlerin tek bir vücûd gibi olduklarını görürsün! (Bu vücûdun) bir
uzvu muzdarip olduğu takdirde, öteki kısımları da uykusuz kalıp ateşler içinde onun ızdırâbını duyarlar.” (Müslim, Birr, 66)

Hazret-i Peygamber -sallallâhu aleyhi ve sellem- ara sıra ashâb-ı kirâma hitâben:

“–Ashâbım! Bugün bir yetim başı okşadınız mı? Hasta ziyâretinde ve cenâze teşyiinde bulundunuz mu?” diye sorardı. Hazret-i Peygamber -sallallâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz, bu sualleriyle bir müminin sırf ferdî muhtevâda kalmayıp ictimâîleşmesinin, yâni varlıklı ve diğergâm bir gönle sâhip olmasının zarûretini ifâde ederlerdi.

*****

Benzeri tümü, rûhâniyet-i Rasûlullâh’ın tecelliyâtıyla bir neş’e cümbüşüne bürünürdü.

Tüm dertli, bitkin ve bîtâb gönüller, O’nda tesellî bulurdu. Cenâzesindeki mahşerî topluluk, onun ölümüyle bile gönülleri rikkat, rûhâniyet, diğergâmlık ve vahdet itibâriyle üstüste çakışmış gölgeler gibi tevhîdin müşahhas bir misâli oldu. Cenâzesini teşyî edenler, o anda dünya kîl ü kâlinden sıyrılmış, ürpertili hissiyat ve tefekkürle Allâh’a reel bir kul vasfında yönelebilmenin feyz ve rûhâniyet iklimine ulaşmıştı. Eğik başlar, mahzûn gönüller, dökülen sıcak gözyaşları, kulluktan murad olan reel hâlin zâhirdeki öyle âşikâr bir tezâhürü idi. Adım atmakta güçlük çeken o dâsitânî kalabalığın üstünde ise, gören gözler için bir rahmet bulutu hâlinde sayısız melek, kabre içten süzülerek onu teşyî etmekte idi...

 

 

İslam ve İhsan

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/tesyi-ne-demek-tesyi-ne-anlama-gelir.html