Trabzon'da 24 yıldır atık malzemeler toplayan 67 yaşındaki Hasan Macit, kazancıyla fazla sayıda cadde kedisini besliyor.

Özel sektörde iş makinesi operatörlüğü yapan Macit, 1997'de işini bırakarak geri dönüştürülebilecek atıkları toplayıp satmaya başladı.

Kazandığı parayla sigortasını ödeyen ve 2003'te emekli olan Macit, karton, plastik, naylon, kola kutusu, alüminyum, bakır, çinko, krom ve kurşun gibi malzemeleri toplamayı sürdürdü.

El arabasıyla her gün sokak ve sokakları gezen Macit, kazancıyla sokak kedilerini beslemeyi de ihmal etmedi.

Zaman içinde kentin öbür noktalarında 60'a yakın kediyi doyuran Macit'e hayvanseverler de mama desteğinde bulunuyor.

Kedilerin gördüklerinde yanına koştuğu, el arabasının üzerine çıktığı Hasan Macit, çevredeki esnaftan takdir topluyor.

4 çocuk ve 3 torun sahibi Macit, AA muhabirine, memleketi Gümüşhane'den 1965'te kastetmek için gurbete gittiğini, Türkiye'nin yüzde 80'ini gezdiğini söyledi.

Birkaç meslek değiştirdiğini belirten Macit, son çalıştığı işinden ayrıldıktan daha sonra manâsız durmamak için karton ve dağıtılmış malzemeler topladığını anlattı.

Macit, saat 08.00'de evden çıkıp 09.30'da işe başladığını ifade ederek, "Kağıtçı 18.00'de kapattığı için 17.00'ye kadar çalışıyorum. Son 5 yıldır ambar tutamadığım için seyyar çalışıyorum. Depo tutmaya imkanım değil, kirası çok pahalı. Manâsız durmamak için ne bulursam topluyorum, parayla değiştiriyorum. Hayvanları yediriyorum, kalanı da ben yiyorum, eve sırası gelmişken torunlarıma dağıtıyorum." dedi.

Farklı yerlerde yaklaşık 60 kediye baktığını anlatan Macit, "1997 yılından beri buradayım. İlk geldiğim yıllardaki kediler kalmadı tabii, en yaşlısı 12 yaşında. Buradaki kedilerin bütün sayısını bilemiyorum lakin havalimanı civarında, Pazarkapı mevkisinde, burada, daha aşağı cadde ve evimin önü olmak üzere çok sayıda kediyi besliyorum hem köpeklere de veriyorum." diye konuştu.

Macit, her gün beslediği kedilerden arta kalanları çantasına koyarak yolda gördüğü öteki kedilere de verdiğini aktardı.

Hayvanları Allah rızası için beslediğini bildiren Macit, "Ağzı var dili yok, hayvanlar konuşamıyor. Eline bakıyor, sen vermezsen, ben vermezsem, acından ölür hayvanlar. Gelip tekme vuran da var, sopayla vuran da var, böyle yemek yemek yediren de var, merhametli insanlarımız da çok var." ifadelerini kullandı.

Hasan Macit, yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlara sağlığı el verdiği sürece yardım olacağını vurgulayarak, "Ben sağ olduğum sürece yemek yemek bulmakta zorlanmazlar. Ben gidersem yine bir yufka yürekli insan bulurlar. Sağ olduğum sürece bu hayvanlara bakacağım." dedi.

Bazı kedilerin kendisi için özel olduğunu dile getiren Macit, genellikle el arabasının üstünde toplanıp akşama dek yattıklarını söyledi.

"Hasan ağabey kedi dostudur"

Kahramanmaraş Caddesi'ndeki dolmuş durağında görevli Salih Yol ise 10 yıldır Hasan Macit'i tanıdığını belirterek, "Hasan ağabey yaşadığı sürece kediler hiç arzu çekmez." diye konuştu.

Bazı hayvanseverlerin de bölgede bulunan kedilerin besin ihtiyacını karşıladığını anlatan Yol, "Biz de alıyoruz ama biz bir kere alıyorsak Hasan ağabey kedileri 20 defa alıp yediriyor. Hasan ağabey kedi dostudur." dedi.

Yol, Hasan Macit'i babaları gibi sevdiklerini de dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kedilere görmek, bir canlıya bir şey saptamak iyi insan olmaktan geçer. Hasan ağabey, kediler için 'Bunlar Cenab-ı Hakk'ın gürültüsüz kullarıdır, bunlar orada konuşacak, burada değil. Burada ne yediriyorsan orada da mükafatını göreceksin.' der. O doğrultuda keza işini yapıyor hem de kedilere bakıyor, arada takâtsizlik çayı içip sohbet ediyoruz."

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/toplayip-sattigi-geri-donusum-malzemelerinin-geliriyle-kedileri-besliyor.html