Türkiye Maarif Vakfının Pakistan'ın Peşaver şehrindeki “Pak-Türk Maarif Uluslararası Okulları'ndan” mezun Muhammed Ömer Orakzai, Türkçe sevgisini köyüne taşıyarak buradaki öğrencilere bedava Türkçe öğretti.

İki yıl önce Temiz-Türk Maarif Milletlerarası Okullarından mezun olan Ömer, üniversite eğitimine başlayana kadar memleketi Kohat’ın Bilitang köyündeki çocuklara Türkçe dersi verdi.

Yaklaşık 15 kişiye çeşitli seviyelerde Türkçe öğreten 21 yaşındaki Ömer, üniversite derslerinden fırsat buldukça yeni öğrencilere ders vermeyi sürdürüyor.

Ömer, bazen evinde ara sıra caminin bahçesinde ders veriyor. Etrafta Türkçe konuşan öğrencilerin olması ise köye renkli bir hava katmış durumda.

Ömer’in ders verdiği öğrencilerden biri Temiz-Türk Maarif Uluslararası Okullarından burs kazanırken diğeri de Türk dizilerine Urduca daha aşağı yazı yazarak gelir elde etmeye başladı.

PEŞAVER'DEN KOHAT'A UZANAN TÜRKÇE SEVGİSİ

Bannu Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencisi olan Ömer, Peşaver’den köyüne uzanan Türkçe sevdasını AA muhabirine anlattı.

Ömer, yeni herif koronavirüs (Kovid-19) salgını başladığında evlere kapandıklarını hatırlatarak bu süreçte köyündeki öğrencilere Türkçe öğretmeye karar verdiğini açıklama etti.

Köyündeki öğrencilerin Türk dizileri dolayısıyla Türkçeye tanıdık olduğuna ve bu dizilerden etkilenerek Türkçe öğrenmek istediklerine dikkat çekici eden Ömer, bu sebeple 2 ay gibi kısa sürede bir takım öğrencilerinin konuşmaya başladığını söyledi.

Ömer, bir öğrencisinin Peşaver Temiz-Türk Maarif Uluslararası Okullarından burs kazandığını, bir diğerinin ise “Diriliş Ertuğrul” ve “Kuruluş Osman” gibi Türk dizilerine Urduca daha alçak yazı hazırladığını belirterek “Öğrencilerimin başarılarını bakmak bana mutluluk veriyor.” dedi.

öte yandan Ömer, hiç gitmediği Türkiye'yi bakmak istediğini kaydetti.

PAKİSTANLILARA TÜRKÇE BILGI VERMEK İÇİN İNTERNET SİTESİ HAZIRLIĞI

Ömer’in Türkçe öğrettiği ağabeyi Muhammed Zubeyr ise kardeşinin yardımıyla öğrendiği Türkçe baştan sona kazanç elde ettiğini belirtti.

Zubeyr, halen bir internet sitesi hazırlığında olduklarını açıklama ederek “Çok yakında bir web sitesi satın alacağız. (Bu web sitesi aracılığıyla) Pakistanlılara ücretsiz Türkçe öğreteceğiz.” diye konuştu.

TÜRKÇE ÖĞRENEN ÇOCUKLAR İKİ ÜLKE DOSTLUĞUNA KATKI SUNACAK

Ömer’in babası Muhammed Vefalı, çocuklarının başarılarından tatmin duyduğunu dile getirerek köylerinde yüksek eğitimin olmadığını, Urduca ya da İngilizce öğrenmenin bile büyük bir şey olduğunu söyledi.

Sadık, buna rağmen oğlunun ayrı bir dili öğrendiğine dikkati çekerek “Benim oğlum Türkçe öğrenmiş ve derhal köydeki başka çocuklara öğretiyor. Çocuklar Türkçe öğreniyor ve konuşuyor. Bu, bizim için koskocoman bir şey. İnşallah köydeki bütün çocuklar Türkçe öğrenecek.” dedi.

Köylerinde Türkçe öğrenen çocukların Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluğa katkı sunacağına dikkati çeken Sadık, Peşaver Pak-Türk Maarif Uluslararası Okullarına verdiği eğitim için teşekkür etti.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/turkiye-maarif-vakfi-okulundan-mezun-pakistanli-genc-turkce-sevgisini-koyune-tasidi.html