Yerli ve ulusal imkanlarla geliştirilen Kovid-19 aşısı TURKOVAC ivedi başvuru onayı aldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC’ın acele dilekçe onayı aldığını bildirdi.

KOCA: KOVİD-19 AŞISI ÜRETEN 9 ÜLKEDEN BİRİ OLDUK

Koca, Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir laboratuvarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın online katıldığı programda yaptığı konuşmada, milletin beklediği müjdeyi vermekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“Yerli inaktif Kovid-19 Turkovac aşımız bugün itibariyle acele tatbik onayı almış durumda” ifadesini kullanan Koca, şunları belirtti:

“Üretime bugün itibariyle başlamış olduk. Sayın Cumhurbaşkanım, bugün Şanlıurfa’da üretim yapılan merkezlerimizden birindeyiz. 50 sene sonra Türkiye hücreden başlayarak Türk bilim insanlarımız kadar yüzde 100 yerli olarak geliştirilen bir aşıyı geliştirmiş olduk. bununla beraber 24 sene aradan daha sonra, yerli aşımız yapılmış oluyor. Böylece Kovid-19 aşısı üreten bugün itibariyle 9 ülkeden biri olduk. Şu an dolum tesislerinin olduğu alandayız. Şu an dolum, etiketlenme ve ambalajlanma olan noktadayız. Dolum tesislerinde dolumu, etiketlenmesi ve ambalajlanması burada yapılıyor, imal başlamış oldu. Sayın Cumhurbaşkanım, göze çarpan ettiğiniz üzere sene bitmeden ivedi dilekçe onayı ve üretimi Turkovac’ın başlamış oldu. Bu galibiyet liderliğinizde tüm milletimizin başarısıdır.”

“GELECEK HAFTADAN İTİBAREN YAYGIN KULLANIMA GEÇMİŞ OLACAĞIZ”

Bakan Koca, Türkiye’nin tarihi bir güne daha şahit olduğunu dile getirdi.

TURKOVAC için önemli bir dönüm noktasında olunduğunu gösteren Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şanslı olmasını dileyerek, “Vatandaşımız hastanelerde kendi aşımızı ne vakit olacak?” diye sorması üzerine, “Tetkikleri halen yapılıyor olacak. Gelecek hafta tetkiklerinin biteceğini ümit ediyoruz. Gelecek haftadan itibaren yaygın kullanıma geçmiş olacağız. Gelecek hafta sonundan itibaren ilk olarak büyük kasaba hastanelerimiz olmak üzere yaygın kullanıma geçmiş olacağız.” diye yanıtladı.

Bakan Koca, Erdoğan’ın hıfzıssıhha ile ilgili sorusuna da şöyle cevap verdi:

“İhale sürecinin gelecek hafta tamamlanmasını planlıyoruz. Hıfzıssıhha ile ilgili 10 gün değin önce ihale süreci başladı, teklifler alındı. Gelecek hafta ihalenin sonuçlanacağını ümit ediyoruz. Ankara Havalalanına yakın yerde 50 bin metrekare kapalı alanlı ve gelecek sene bitirilmek üzere ihale süreci başlamış oldu. Keza MRNA aşısı ayrıca inaktif aşı ayrıca nazal aşı hem protein aşısı hem de adonovirüs aşısı edinmek üzere ileri teknolojilerin bir arada olduğu dünyanın en büyük kapasiteli aşı Ar-ge ve üretim merkezi olacak. İnsanlığın kullanımına verilmek üzere enerjik bir aşı Ar-ge ve üretim merkezi olacak.”

TURKOVAC’a ilişkin Sıhhat Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun (TİTCK) sitesinde yayımlanan duyuruda ise şu ifadelere yer verildi:

“Dünya Sağlık Durumu Örgütü ve Sağlık Durumu Bakanlığı kadar bulaşıcı hastalıklar kapsamında kabul edilen Kovid-19 pandemisi ile çaba dahilinde kullanılması planlanan, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) desteğiyle geliştirilen ilk yerli ve ulusal inaktif Kovid-19 aşısı TURKOVAC halka seri erişiminin sağlanması için Ivedi Başvuru Formu Onayı kapsamında değerlendirilmiştir. Bilimsel değerlendirmeler sonucunda, Afiyet Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Aygıt Kurumunca ilgili aşı için Acil Tatbik Onayı verilmiştir.”

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/turkovac-acil-kullanim-onayi-aldi.html