Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şener, Türkiye’nin geliştirdiği TURKOVAC aşısının Safha-3 çalışmalarının tamamlanması için “1000 kahraman”a ihtiyaç olduğunu söyledi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Türkiye’de Kovid-19 için aşı geliştirme çalışmalarına salgının ilk gün Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ile Kayseri Erciyes Üniversitesi iş birliğinde geliştirilen TURKOVAC aşısının bir yıl gibi kısa sürede olumlu netice verdiğini hatırlatan Şener, “Türk sağlık tarihi açısından bakıldığı zaman bu gerçek anlamda bir köklü değişiklik çünkü bu değin kısa sürede Aşama-1 ve Aşama-2 çalışmaları başarıyla sonuçlanarak Safha-3 aşamasına gelmiş olan bir yerli aşımız var.” dedi.

Türkiye’de aşı tedariği ve uygulanmasında bir sorun yaşanmadığını anlatan Şener, olgu sayıları ve mevsimsel durumu dikkate alarak hatırlatma dozlarının dikkatsizlik edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

TURKOVACIN AŞAMA-3 ÇALIŞMASI İÇİN 1000 KAHRAMANA İHTİYAÇ VAR

Yerli aşının devreye alınmasının psikolojik etkilerinin de olacağına dikkati çeken Şener, şöyle konuştu:

“TURKOVAC’ın ülkemizdeki Safha-3 aşaması için 3 bin birey planlandı. Bunun da şimdiye değin takriben 3’te 2’lik kısmı tamamlandı. Gönüllü vatandaşlarımız geriye doğru kalan kısmın tamamlanması için aşı çalışması yürütülen hastanelere ilgi gösteriyor. Dolayısıyla TURKOVAC’ın Evre-3 çalışmalarının biterek yaygın kullanılması için bundan böyle son 1000 kahramana ihtiyacımız var. Gönüllülerimiz, Sıhhat Bakanlığının yürüttüğü Safha 3 çalışmalarının bitmesini sağlayarak fiilen tarihe de geçmiş olacaklar. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda özverili davranmaya ağırlama ediyoruz.”

2020’DE SERİ ÜRETİME GEÇİLECEK

Son 1000 kişinin yerli aşının çalışmalarına gönüllü olmasıyla aşının Evre-3 çalışmalarının bu yıl tamamlanmasının planlandığını dile getiren Şener, bu nedenle 2022 içinde de hızlı üretime geçilebileceğini vurguladı.

Yerli aşının keza Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacağını ayrıca de istek edilmesi halinde çoğu ülkeye gönderileceğini anlatan Şener, “Önümüzdeki sene inaktif aşının hatırlatma dozları da TURKOVAC ile yapılabilecek hem aşımız ülkemizden haricen gidecek sermayenin de önünü kapatacak gibi görülüyor.” diye konuştu.lerinde başlandığını hatırlattı.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/turkovac-icin-son-virajda-bin-kahraman-araniyor.html