Kovid-19’a karşı geliştirilen yerli aşı TURKOVAC’ta son şart ne? Türkiye’de aşılama ne durumda?

Türkiye’nin yeni müşteri Koronavirüs’e (Kovid-19) karşısında geliştirdiği TURKOVAC aşısına ait SAFHA-3 klinik çalışmasına ülke genelindeki 41 merkezde devam ediliyor.

Koronavirüs salgınına karşısında yapılan aşılama ülke genelinde devam ediyor. Koronavirüs’e karşısında 2 doz aşı olmak manâlı. Şu lahza 18 yaş ve üzeri yaş grubunda aşılama oranımız % 78’e ulaşmış durumda. Birinci doz aşılamada ise bu oran % 89.

Ülke genelinde 115 milyondan artı aşı yapıldı. Bu rakamın içinde de 1. 2. ve 3. dozlar yer alıyor.

Yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC’ın EVRE-3 klinik çalışmaları deavm ediyor. Ülke genelinde sürekli farklı çalışmalar var. Bunların bir kısmı hiç aşı olmamış kişilere 1. doz olarak uygulandığı incelemeler, üstelik geçen haftalarda başlayan hatırlatma dozu yani 3. doz olarak uygulandığı çalışmalardır.

TURKOVAC’ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışma EVRE-3 klinik çalışmalası dahilinde uygulanıyor. Bu kapsamda 2 doz Sinovac aşısı olanlar 3. dozlarını TURKOVAC ile oluyorlar. Bu aşı gönüllü olanlara, gönüllülük esasına dayanılarak yapılıyor. Bu egzersiz 28 ilde 41 merkezde devam ediyor. Bunun yanında önümüzdeki günlerde 2 doz Biontech aşısı olanlara da TURKOVAC’ın hatırlatma dozu olarak uygulanacağı bir çalışmanın başlaması bekleniyor. Bu çalışmaların sonuçları çıktığında ivedi dilekçe onayı alındıktan sonradan TURKOVAC ülke genelinde yaygın olarak kullanıma geçecek.

Kaynak: AA

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/turkovacta-son-durum-ne.html