“Üç saf cemaatin cenaze namazını kıldığı birey, cenneti yargı eder” hadisini nasıl anlamalıyız?

Mersed İbni Abdullah el-Yezenî’den rivayet edildiğine tarafından şöyle dedi:

Mâlik İbni Hübeyre radıyallahu anh, cenaze namazı kılacağı vakit cemaatı eksik bulursa, onları üç saf hâlinde dizer daha sonra da şöyle derdi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, “Üç saf cemaatin cenaze namazını kıldığı birey, cenneti adalet eder” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Cenâiz 39; Tirmizî, Cenâiz 40)

Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Cenaze namazına iştirak edenlerin sayısı azıcık önce geçen iki hadiste yüz ve kırk rakamlarıyla açıklama buyurulmuşken, bu hadiste sayı verilmeden daha esnek bir açıklama ile “üç saf” biçiminde  belirlenmiştir. Saf alt yandan dizilmiş insanların arka arkaya durmalarını ifade eder. Bir safın en düşük ve en fazla sayısı belirtilmediğine kadar, bulunulan yerin örfüne tarafından saf kabul edilecek bir reşitlik yeterli olacaktır.

Daha önce de söylediğimiz gibi, cenazeye iştirak edenler için kesin bir sayı verilmemiştir. Yüz kişi de üç saf olabilir, kırk kişi de üç saf olabilir, on beş kişi de üç saf olabilir. Peygamber Efendimiz’den dört hadis söylenti etmiş olan Mâlik İbni Hübeyre de meseleye böyle baktığı için, mevcut cemaati az bulduğu süre onları, duyduğu hadise uygun bir şekilde üç saf halinde dizermiş. Üç saflık bir cemaatin cenaze namazını kılıp hakkında dua ettiği bir Müslümanın cenneti hakedeceği müjdesine inanmak ve bu sebeple cemaati üç saf halinde sıraya koymak -lafza sadakât gibi görünse de- son derece isabetli ve hüsn-i zanna dayalı bir harekettir.

Mâlik İbni Hübeyre’nin bu hareketinde, Müslümanların birbiri hakkında nasıl hayırhah, iyilik sever davrandıklarını görmekteyiz. Bugün de ölen bir Müslümanın Hz. Peygamber’in verdiği müjdeye kavuşması için böylesi bir yola gitmek, her hâlükarda din hizmeti verenlerin gözardı etmemeleri gereken bir tavırdır. Bu konuda insanların bilgilendirilmesi ve eğitilmesi din görevlilerine düşmektedir.

Hadisten Öğrendiklerimiz

Müslümanların, ölen din kardeşleri hakkında yapacakları dualar onun bağışlanıp cennete girmesine vesile olur. Üç saflık bir Müslüman topluluğunun cenazede hazırlanmış bulunması, ölen için mağfiret sebebi sayılır. Eksik sayıdaki cemaati üç saf halinde düzenlemek ve cenaze namazını ondan sonra kılmak yerinde olur.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/uc-saf-cemaatin-cenaze-namazini-kildigi-kisi-cenneti-hak-eder-hadisi.html