Üveysilik nedir? İslam'da üveysiliğin hükmü nedir?

Üveysilik, “Bir kimsenin zâhiren görmediği kişi ya da kişilerden mânevî eğitim alması ve bu yolla meydana gelen tarikat anlamında bir tasavvuf terimi”dir.

Tasavvuf kültüründe, Hz. Peygamber vaktinde Yemen’de yaşayıp Müslüman olan, oysa Hz. Peygamber’le kanımca görüşemeyen Veysel Karanî’nin (Üveys el-Karanî) rüya veya öteki manevi yollarla Hz. Peygamber tarafından irşad edildiği kabul edilir.

ÜVEYSİLİK ZİKRİ NEDİR?

Tasavvuf kültüründe bu mahiyetiyle bilinen Üveysilik, günümüzde iddia edildiği gibi “internet vasıtasıyla her insana çıkarılmış açık bir davetiye” niteliğinde değildir. Bu itibarla, bir takım çevrelerce dile getirilen “tasavvuf yoluna girmek amacıyla, yaşamış bir mürşide alt olmadan vefat eden evliyanın ruhundan istifade ederek zikir çekmek için birtakım direktifler alınması” meselesi tasavvuf geleneğinde de karşılığı olmayan, istismara açık bir husustur. Bu konuda itinalı olunması ve mahiyeti muhakkak olmayan bu tür girişimlere istek edilmemesi gerektiği açıktır.

Müslümanlar arasında “Üveysilik Zikri” diye isimlendirilen özel bir zikir şekli yoktur. Keza, dua ve zikirlerin kabulü için açık sözlülük kayda değer olup (Mü’min, 40/65; Tirmizi, Deavat, 66), kayıtlı sayılarda okunması koşul değildir. Sahih hadislerde belirtilenler dışarıda dua ya da zikirlerin muhakkak sayılarda yapılması gerektiğine inanıp bunu bahis etmek doğru değildir. Sadece emin zikirleri okumak suretiyle doğaüstü bir şekilde huzura kavuşup kurtuluşa erme iddiasının da dini açıdan bir değerinin olmadığı açıktır.

Konuyla ilgisi sebebiyle şu hususu da hatırlamakta avantaj vardır: Peygamberlerin dışındaki insanların gördükleri rüyalar, belirlenmiş bir hüküm açıklama etmediği gibi bu rüyaların bağlayıcılığı da yoktur. Dolayısıyla, rüyalar kanıt değildir ve rüyalar ile amel edilmez. Rüya ile dini bir meselenin hükmü açığa çıkartılamaz ve rüya üstüne dini ya da dünyevi bir hüküm bağlanamaz. Rüya yoluyla alındığı iddia edilen tasavvufi makam ve mansıplara da güvenilemez.

Sonuç olarak, bir Müslümanın yüce dinimiz İslam’ı yaşaması ve dinî görevlerini yerine getirmesi için herhangi bir tarikata girmesi ya da bir şeyhe bağlanması şart olmadığı gibi, vefat etmiş bir şeyhe bağlı olmak gibi bir koşul da laf konusu değildir. Veysel Karanî’nin günümüzde Üveysilik adı aşağı pak dini duyguların istismarı ve İslam’la bağdaşmayacak şekilde suistimal edilmesi muhakkak içten değildir. Dini açıdan bir değeri olmayan bu cins faaliyetler açık bir hile ve istismardır. Dolayısıyla, bu ve benzeri grup veya kişilere karşı dikkatli olunması ve uzakta durulması yerinde olacaktır.

Kaynak: Diyanet İşleri Fetva Kurulu

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/uveysilik-nedir.html