Uyandıktan sonradan okunacak dua var mıdır? Peygamberimizin uykudan kalkınca, uyku arasında uyandığında ve sabaha çıkınca okumasını öğüt ettiği dualar.

Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem, dilinden duayı yetersiz etmezdi. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz gece-gündüz, sevinçliyken, kederliyken, evindeyken, minberdeyken, yolculuktayken, velhasıl her lahza ve her mekânda dua ederdi. Uykudan kalkınca da dua ederdi.

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem uykudan kalkınca şöyle derlerdi:

sabah_kalkinca_okunacak_dua_1

“Öldürdükten daha sonra bizi dirilten Allah’a hamd olsun. Dönüş ancak O’nadır.” (Buhârî, Deavât, 8)

UYKUDAN KALKINCA ŞÖYLE DEYİN!

Resûl-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz tekrar buyurmuşlardır ki:

“Sizden biriniz uykudan uyandığı zaman şöyle desin:

sabah_kalkinca_okunacak_dua_2

“Bana ruhumu geri veren, vücûdumu afiyette kılan ve kendisini zikretmeye müsaade eden, Allah’a hamd olsun.” (Nevevî, el-Ezkâr, 21)

UYKU ARASINDA UYANINCA OKUNACAK DUA

Yeniden Buhârî’nin Ubâde bin Sâmit radıyallahu anh’tan rivayet ettiğine kadar Nebiyy-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuşlardır:

“Kim uyku arasında uyandığında:

sabah_kalkinca_okunacak_dua_3

«Allah’tan diğer ilâh yok, yalnız O vardır. Şerîki yoktur. Mülk O’nundur. Hamd de O’na mahsustur ve O, her şeye kâdirdir. Allah’a hamdeder, Allah’ı tesbîh ederim. Allah’tan başka ilâh yok ve Allah en büyüktür, Allah’a dayanmaktan başka güç, kudret yoktur.» dedikten daha sonra; «Ey Rabbim beni mağfiret et» der ya da duâ ederse icabet olunur; dahası abdest alırsa namazı kabul olunur.” (Buhârî, Teheccüd, 21)

UYKUDAN UYANINCA OKUNACAK DUA

“Kulun uykudan kalkınca söyleyeceği şeylerin en sevimlisi:

sabah_kalkinca_okunacak_dua_4

«Ölüleri dirilten Allah’ı tesbih ederim. O her şeye kâdirdir.» demesidir.” (Suyûtî, Camiu’s-sağir, no: 2173)

“Kim sabaha çıkınca:

sabah_kalkinca_okunacak_dua_5

«Ne iyinin ne kötünün aşıp geçemediği Allah’ın tam kelimelerine yarattığı, şekil verdiği ve meydana getirdiği herşeyin şerrinden sığınırım» derse ins ü cinnin şerrinden muhafaza edilir. Yılan, akreb gibi şeylere sokulsa bile o gün akşama kadar zarar vermez. Akşamleyin bunu söylerse sabaha değin hıfz u emân-ı ilâhîde kalır.” (Ali el-Müttakî, II, 165/3593)

Kaynak: Mahmud Sami Ramazanoğlu, Dualar ve Zikirler, Erkam Yayınları

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/uykudan-kalkinca-okunacak-dua.html