Vâkıa Suresi 30. ayeti ne anlatıyor? Vâkıa Suresi 30. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Vâkıa Suresi 30. Ayetinin Arapçası:

وَظِلٍّ مَمْدُودٍۙ

Vâkıa Suresi 30. Ayetinin Meali (Anlamı):

Uzayıp yayılmış gölgeler,

Vâkıa Suresi 30. Ayetinin Tefsiri:

Ashâb-ı yemîn denilen şanslı, bahtlı mü’minlere verilecek nimetler de şöyle sıralanır:

❂    اَلسِّدْرُ (sidr), Arabistan kirazı, مَخْضُودٌ  (mahdûd), dikenleri silinmiş, düzeltilmiş veya meyvesinin çokluğundan nedeniyle dalları basıp eğilmiş demektir. Buna tarafından cennetliklere hem dikenleri silinmiş, keza de dalları kirazlarla aşağıya eğilmiş Arabistan kirazı ikram edilecektir. Bunun yanında her tarafta aşağıda meyve istifli muzlar vardır.

❂    Uzanmış, yayılmış, güneşin ortadan kaldıramadığı gölgeler; yüksekten tekrar tekrar dökülen akarsular, çağlayanlar; hiçbir süre kesilmeyen, tükenmeyen, olmak isteyenlere engel olunmayan, hiçbir şekilde yenmesi yasaklanmayan her türlüsünden bol bol meyveler.

❂    Eşlerine fazla düşkün, aşk ve muhabbetle emrindeki, toleranslı, iyi huylu, defalarca bir yaşta bâkire cennet hanımları. Burada bahsedilen hanımlar, iman ve sâlih amelleri dolayısıyla cenneti adalet etmiş kadınlardır. Bu kadınlar, dünyada ne dek yaşlanmış olursa olsunlar Allah onları gençleştirecek; cennete genç, hoş ve bâkire olarak gireceklerdir. Eğer kocaları cenneti adalet etmiş mü’minler ise cennette onlarla birlikte olacaklardır. Olur Ya mü’min değillerse,  bu mü’mine kadınları cenneti adalet etmiş başka mü’min erkeklerle evlendirecektir.

Nitekim Ümmü Seleme (r.a.) bu kadınların kim olduğunu sorunca Resûlullah (s.a.s.):

“Bunlar dünya hayatında epeyce yaşlı, saçları beyazlamış, gözleri aydınlıkta bile iyi seçemeyen, gözleri çapaklı kadınlardır. Allah Teâlâ ihtiyar hallerinden sonradan onları olgunlukları itibariyle bununla birlikte doğmuş ve birbirlerine akran kadınlar olarak yaratacaktır” buyurmuştur. (Heysemî, Mecma‘u’z-zevâid, VI, 119)

Ashâb-ı şimâle gelince:

Vâkıa Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Vâkıa Suresi 30. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/vakia-suresi-30-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html