Vâkıa Suresi 37. ayeti ne anlatıyor? Vâkıa Suresi 37. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Vâkıa Suresi 37. Ayetinin Arapçası:

عُرُبًا اَتْرَابًاۙ

Vâkıa Suresi 37. Ayetinin Meali (Anlamı):

Eşlerine aleyhinde sevgi batmış, âşık ve hep benzer yaşta.

Vâkıa Suresi 37. Ayetinin Tefsiri:

Ashâb-ı yemîn denilen şanslı, bahtlı mü’minlere verilecek nimetler de şöyle sıralanır:

❂    اَلسِّدْرُ (sidr), Arabistan kirazı, مَخْضُودٌ  (mahdûd), dikenleri silinmiş, düzeltilmiş ya da meyvesinin çokluğundan dolayı dalları basıp eğilmiş demektir. Buna göre cennetliklere keza dikenleri silinmiş, ayrıca de dalları kirazlarla aşağıya eğilmiş Arabistan kirazı ikram edilecektir. Bunun yanına tekrar altında meyve istifli muzlar vardır.

❂    Uzanmış, yayılmış, güneşin ortadan kaldıramadığı gölgeler; yüksekten durmadan dökülen akarsular, çağlayanlar; hiçbir zaman kesilmeyen, tükenmeyen, almak isteyenlere engel olunmayan, hiçbir şekilde yenmesi yasaklanmayan her türlüsünden bol bol meyveler.

❂    Eşlerine çok düşkün, aşk ve muhabbetle yan, , iyi huylu, defalarca bir yaşta bâkire cennet hanımları. Burada bahsedilen hanımlar, iman ve sâlih amelleri dolayısıyla cenneti yargı etmiş kadınlardır. Bu kadınlar, dünyada ne değin yaşlanmış olursa olsunlar Allah onları gençleştirecek; cennete genç, güzel ve bâkire olarak gireceklerdir. Eğer kocaları cenneti yargı etmiş mü’minler ise cennette onlarla birlikte olacaklardır. Ola Ki mü’min değillerse,  bu mü’mine kadınları cenneti hak etmiş başka mü’min erkeklerle evlendirecektir.

Nitekim Ümmü Seleme (r.a.) bu kadınların kim olduğunu sorunca Resûlullah (s.a.s.):

“Bunlar dünya hayatında epeyce ihtiyar, saçları beyazlamış, gözleri aydınlıkta bile iyi seçemeyen, gözleri çapaklı kadınlardır. Allah Teâlâ yaşlı hallerinden sonra onları olgunlukları itibariyle bununla beraber doğmuş ve birbirlerine yaşıt kadınlar olarak yaratacaktır” buyurmuştur. (Heysemî, Mecma‘u’z-zevâid, VI, 119)

Ashâb-ı şimâle gelince:

Vâkıa Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Vâkıa Suresi 37. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/vakia-suresi-37-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html