Vâkıa Suresi 39. ayeti ne anlatıyor? Vâkıa Suresi 39. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Vâkıa Suresi 39. Ayetinin Arapçası:

ثُلَّةٌ مِنَ الْاَوَّل۪ينَۙ

Vâkıa Suresi 39. Ayetinin Meali (Anlamı):

Onların birçoğu öncekilerdendir;

Vâkıa Suresi 39. Ayetinin Tefsiri:

Ashâb-ı yemîn denilen şanslı, bahtlı mü’minlere verilecek nimetler de şöyle sıralanır:

❂    اَلسِّدْرُ (sidr), Arabistan kirazı, مَخْضُودٌ  (mahdûd), dikenleri silinmiş, düzeltilmiş ya da meyvesinin çokluğundan dolayı dalları basıp eğilmiş demektir. Buna tarafından cennetliklere ayrıca dikenleri silinmiş, ayrıca de dalları kirazlarla aşağıya eğilmiş Arabistan kirazı ikram edilecektir. Bunun yanına tekrar aşağıda meyve istifli muzlar vardır.

❂    Uzanmış, yayılmış, güneşin ortadan kaldıramadığı gölgeler; yüksekten durmadan dökülen akarsular, çağlayanlar; hiçbir vakit kesilmeyen, tükenmeyen, elde etmek isteyenlere engel olunmayan, hiçbir şekilde yenmesi yasaklanmayan her türlüsünden bol bol meyveler.

❂    Eşlerine çok düşkün, aşk ve muhabbetle emrindeki, hoşgörülü, iyi kalpli, daima bir yaşta bâkire cennet hanımları. Burada bahsedilen hanımlar, iman ve sâlih amelleri dolayısıyla cenneti adalet etmiş kadınlardır. Bu kadınlar, dünyada ne değin yaşlanmış olursa olsunlar Allah onları gençleştirecek; cennete genç, hoş ve bâkire olarak gireceklerdir. Eğer kocaları cenneti yargı etmiş mü’minler ise cennette onlarla birlikte olacaklardır. Olur Ya mü’min değillerse,  bu mü’mine kadınları cenneti adalet etmiş başka mü’min erkeklerle evlendirecektir.

Nitekim Ümmü Seleme (r.a.) bu kadınların kim olduğunu sorunca Resûlullah (s.a.s.):

“Bunlar dünya hayatında oldukça yaşlı, saçları ak saçlı, gözleri aydınlıkta bile iyi seçemeyen, gözleri çapaklı kadınlardır. Allah Teâlâ yaşlı hallerinden sonra onları olgunlukları itibariyle aynı zamanda doğmuş ve birbirlerine akran kadınlar olarak yaratacaktır” buyurmuştur. (Heysemî, Mecma‘u’z-zevâid, VI, 119)

Ashâb-ı şimâle gelince:

Vâkıa Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Vâkıa Suresi 39. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/vakia-suresi-39-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html