Vâkıa Suresi 59. ayeti ne anlatıyor? Vâkıa Suresi 59. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Vâkıa Suresi 59. Ayetinin Arapçası:

ءَاَنْتُمْ تَخْلُقُونَهُٓ اَمْ نَحْنُ الْخَالِقُونَ

Vâkıa Suresi 59. Ayetinin Meali (Anlamı):

Onu bir insan olarak siz mi yaratıyorsunuz, yoksa yaratan biz miyiz?

Vâkıa Suresi 59. Ayetinin Tefsiri:

Buradan itibaren 74. âyete dek, Allah Teâlâ’nın ölümsüz kudretinin ve ölüleri diriltip âhiret hayatını var etmeye kadir olduğunun açık delilleri serdedilir. İnsanlardan, özellikle ilâhî kudret ve âhiret hakkında şüphesi olanlardan bu deliller üzerinde düşünmeleri, hafıza yormaları ve bu nedenle hakikati algı etmeleri istenir:

Birinci delil, insanın bana kalırsa kendi yaratılışı, ölümü, bir neslin gidip yerine yeni bir neslin gelmesi ve bunun mütemadiyen böyle sürüp gitmesi ve âhirette mâhiyetini şu lahza bütün bilemeyeceğimiz ayrı bir yaratılışla bitmiş yaratılacak olmasıdır. Allah Teâlâ’nın bizi ilk kez yoktan yaratıp, şu lahza sahip olduğumuz varlığımızı bize lütfetmesi, bundan itibaren de öldürmek, her tarafta yaşama döndürmek, hesaba çekmek, cennet veya cehenneme sokmak gibi bizimle alakalı vaatlerini yerine getirebileceğinin açık bir göstergesidir. Şu anki durumumuza değin Allah Teâlâ’nın bizim üzerimizdeki nesep, cinsiyet, boy bos, renk, genetik özellikler vb. sayısız tasarruflarına kimsenin müdâhale edemediği gibi, bundan daha sonra da bizimle alakalı dünyevî veya uhrevî tasarruflarına kimse mani olamayacaktır. O (c.c.), istediği ve irade buyurduğu her şeyi yapacaktır. Çünkü, O’dur, dilediği her şeyi dilediği gibi yapan.” (Burûc 85/16)

Benzer şekilde tohumun topraktaki macerası da ne göze çarpan bir hâdisedir:

Vâkıa Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Vâkıa Suresi 59. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/vakia-suresi-59-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html