Vâkıa Suresi 62. ayeti ne anlatıyor? Vâkıa Suresi 62. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Vâkıa Suresi 62. Ayetinin Arapçası:

وَلَقَدْ عَلِمْتُمُ النَّشْاَةَ الْاُو۫لٰى فَلَوْلَا تَذَكَّرُونَ

Vâkıa Suresi 62. Ayetinin Meali (Anlamı):

Aslında siz ilk yaratılışın Allah’ın kudretiyle gerçekleştiğini pekâla biliyorsunuz. O halde bunun üstünde düşünüp ikinci yaratalışın da muhtemel ve mecburi olduğunu kabullenmeniz gerekmez mi?

Vâkıa Suresi 62. Ayetinin Tefsiri:

Buradan itibaren 74. âyete değin, Allah Teâlâ’nın ölümsüz kudretinin ve ölüleri diriltip âhiret hayatını var etmeye kadir olduğunun açık delilleri serdedilir. İnsanlardan, özellikle ilâhî kudret ve âhiret hakkında şüphesi olanlardan bu deliller üzerinde düşünmeleri, düşünce yormaları ve bu nedenle hakikati kavrama etmeleri istenir:

Birinci delil, insanın şahsen kendi yaratılışı, ölümü, bir neslin gidip yerine yeni bir neslin gelmesi ve bunun mütemadiyen böyle sürüp gitmesi ve âhirette mâhiyetini şu an bütün bilemeyeceğimiz bambaşka bir yaratılışla bitmiş yaratılacak olmasıdır. Allah Teâlâ’nın bizi öncelikle yoktan yaratıp, şu an sahip olduğumuz varlığımızı bize lütfetmesi, bundan itibaren de öldürmek, her tarafta yaşama döndürmek, hesaba çekmek, cennet ya da cehenneme sokmak gibi bizimle alakalı vaatlerini yerine getirebileceğinin açık bir göstergesidir. Şu anki durumumuza değin Allah Teâlâ’nın bizim üzerimizdeki nesep, cinsiyet, tepe bos, renk, kalıtımsal özellikler vb. sayısız tasarruflarına kimsenin müdâhale edemediği gibi, bundan sonra da bizimle alakalı dünyevî ya da uhrevî tasarruflarına kimse mani olamayacaktır. O (c.c.), istediği ve irade buyurduğu her şeyi yapacaktır. Çünkü, O’dur, dilediği her şeyi dilediği gibi yapan.” (Burûc 85/16)

Benzer şekilde tohumun topraktaki macerası da ne dikkat çekici bir hâdisedir:

Vâkıa Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Vâkıa Suresi 62. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/vakia-suresi-62-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html