Vâkıa Suresi 71. ayeti ne anlatıyor? Vâkıa Suresi 71. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Vâkıa Suresi 71. Ayetinin Arapçası:

اَفَرَاَيْتُمُ النَّارَ الَّت۪ي تُورُونَۜ

Vâkıa Suresi 71. Ayetinin Meali (Anlamı):

Yakmakta olduğunuz ateşi hiç düşünmez misiniz?

Vâkıa Suresi 71. Ayetinin Tefsiri:

Dördüncü kanıt, tekrar hayatın temel kaynaklarından, insanı kültür ve medeniyet bakımından öteki mahluklardan ayıran özelliği ile ateştir. Araplar, “merh ve afar” denilen iki ağacı birbirine sürter ve bu nedenle ateş çıkarırlardı. Gerçekte her ağaçta, anlamak taşında, elektrik elde edilen her şeyde alev çıkma özelliği vardır. Fakat bu merh ve afar isimli ağaçlarda daha fazladır. şüphesiz ki, eğer Allah Teâlâ, bahsedilen ağaçları ve diğer cisimleri ateş sonuç ve elektrik verme özelliği ile yaratmamış olsaydı, hiçbir şekilde alev ve elektrik olmak olası olmazdı. Ne bedevînin çakmağı çakar, ne de bugünkü uygar insanların düğmeye basınca ampulleri yanardı. Ulu Rabbimiz ateşi ve elektriği, keza hayatın gerekli bir unsuru, keza cehennemi andıran bir ibret, keza de ıssız çöllerde gezi yapan, karnı acıkan, ihtiyacı olan kimseler için bir fayda ve kazanç vasıtası kılmıştır.

اَلْمُقْو۪ينَ  (mukvîn) sözlükte “çölde dinlenen yolcular” için kullanılan bir kelimedir. Bunun “aç olan kimse” anlamına geldiği de söylenir. Yine bu kelimenin “yemek yemek pişirmek, ısınmak, aydınlanmak gibi herhangi bir sebeple yakılan ateşten faydalanan birey” mânası da vardır. Son mânaya kadar yoksul, varlıklı, bedevi, medeni bütün insanlığın ateşe duyduğu gereklilik dile getirilmiş olmaktadır. Hakikat de bunu doğrulamaktadır. O halde tüm insanların kendilerine ihsan edilen bu büyük nimetlerin gerçek sahibini tanıyıp O’na kulluk ve şükretmeleri, O’nun ulu adını tesbih etmeleri, O’nu her türlü kusurdan ve ortağı olmaktan yüceltmeleri gerekir.

O hâlde ey ırk, dikkatinizi size içten yolu gösterecek ve Allah’a nasıl kulluk yapacağınız öğretecek böylece ulu, öyle onurlu Kur’an’a çevirin:

Vâkıa Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Vâkıa Suresi 71. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/vakia-suresi-71-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html