Vâkıa Suresi 72. ayeti ne anlatıyor? Vâkıa Suresi 72. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Vâkıa Suresi 72. Ayetinin Arapçası:

ءَاَنْتُمْ اَنْشَأْتُمْ شَجَرَتَهَٓا اَمْ نَحْنُ الْمُنْشِؤُ۫نَ

Vâkıa Suresi 72. Ayetinin Meali (Anlamı):

Onun ağacını siz mi yaratıp yetiştiriyorsunuz; yahut onu ya­ratan biz miyiz?

Vâkıa Suresi 72. Ayetinin Tefsiri:

Dördüncü delil, tekrar hayatın esas kaynaklarından, insanı kültür ve medeniyet bakımından öteki mahluklardan ayıran özelliği ile ateştir. Araplar, “merh ve afar” denilen iki ağacı birbirine sürter ve böylece ateş çıkarırlardı. Sahiden her ağaçta, çakmak taşında, elektrik elde edilen her şeyde alev çıkma özelliği vardır. Lakin bu merh ve afar isimli ağaçlarda daha fazladır. hiç kuşkusuz, eğer Allah Teâlâ, bahsedilen ağaçları ve diğer cisimleri alev çıkarma ve elektrik verme özelliği ile yaratmamış olsaydı, hiçbir şekilde alev ve elektrik elde etmek muhtemel olmazdı. Ne bedevînin çakmağı çakar, ne de bugünkü medeni insanların düğmeye basınca ampulleri yanardı. Ulu Rabbimiz ateşi ve elektriği, hem hayatın bir unsuru, ayrıca cehennemi andıran bir ibret, ayrıca de ıssız çöllerde gezi yapan, karnı acıkan, ihtiyacı olan kimseler için bir üstünlük ve kazanç vasıtası kılmıştır.

اَلْمُقْو۪ينَ  (mukvîn) sözlükte “çölde dinlenen yolcular” için kullanılan bir kelimedir. Bunun “aç olan kimse” anlamına geldiği de söylenir. Tekrar bu kelimenin “yemek pişirmek, ısınmak, parlatmak gibi herhangi bir sebeple yakılan ateşten faydalanan kişi” mânası da vardır. Son mânaya tarafından yoksul, zengin, bedevi, uygar bütün insanlığın ateşe duyduğu gereklilik dile getirilmiş olmaktadır. Hakikat de bunu doğrulamaktadır. O halde tüm insanların kendilerine ihsan edilen bu büyük nimetlerin gerçek sahibini tanıyıp O’na kulluk ve şükretmeleri, O’nun yüce adını tesbih etmeleri, O’nu her türlü kusurdan ve ortağı olmaktan yüceltmeleri gerekir.

O hâlde ey insanlar, dikkatinizi size dürüst yolu gösterecek ve Allah’a nasıl kulluk yapacağınız öğretecek pek ulu, öyle şerefli Kur’an’a çevirin:

Vâkıa Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Vâkıa Suresi 72. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/vakia-suresi-72-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html