Vâkıa Suresi 73. ayeti ne anlatıyor? Vâkıa Suresi 73. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Vâkıa Suresi 73. Ayetinin Arapçası:

نَحْنُ جَعَلْنَاهَا تَذْكِرَةً وَمَتَاعًا لِلْمُقْو۪ينَۚ

Vâkıa Suresi 73. Ayetinin Meali (Anlamı):

Biz onu hem cehennem ateşi için bir hatırlatma ayrıca de çölde yaşayanlar, yolda bulunanlar, ayrıca ona ihtiyacı olanlar için vazgeçilmez bir nimet kıldık.

Vâkıa Suresi 73. Ayetinin Tefsiri:

Dördüncü delil, yine hayatın esas kaynaklarından, insanı kültür ve medeniyet bakımından diğer mahluklardan ayıran özelliği ile ateştir. Araplar, “merh ve afar” denilen iki ağacı birbirine sürter ve böylece ateş çıkarırlardı. Aslında her ağaçta, iyi anlamak taşında, elektrik elde edilen her şeyde ateş çıkma özelliği vardır. Lakin bu merh ve afar isimli ağaçlarda daha fazladır. şüphesiz ki, eğer Allah Teâlâ, bahsedilen ağaçları ve öteki cisimleri ateş sonuç ve elektrik verme özelliği ile yaratmamış olsaydı, hiçbir şekilde alev ve elektrik almak olası olmazdı. Ne bedevînin çakmağı çakar, ne de bugünkü medeni insanların düğmeye basınca ampulleri yanardı. Yüce Rabbimiz ateşi ve elektriği, hem hayatın zaruri bir unsuru, ayrıca cehennemi andıran bir ibret, keza de ıssız çöllerde yolculuk yapan, karnı acıkan, ihtiyacı olan kimseler için bir üstünlük ve kazanç vasıtası kılmıştır.

اَلْمُقْو۪ينَ  (mukvîn) sözlükte “çölde dinlenen yolcular” için kullanılan bir kelimedir. Bunun “aç olan kimse” anlamına geldiği de söylenir. Tekrar bu kelimenin “yemek pişirmek, ısınmak, aydınlanmak gibi herhangi bir sebeple yakılan ateşten faydalanan kişi” mânası da vardır. Son mânaya kadar yoksul, zengin, bedevi, uygar tüm insanlığın ateşe duyduğu gereksinim dile getirilmiş olmaktadır. Realite de bunu doğrulamaktadır. O halde bütün insanların kendilerine ihsan edilen bu büyük nimetlerin hakiki sahibini tanıyıp O’na kulluk ve şükretmeleri, O’nun ulu adını tesbih etmeleri, O’nu her türlü kusurdan ve ortağı olmaktan yüceltmeleri gerekir.

O hâlde ey millet, dikkatinizi size dürüst yolu gösterecek ve Allah’a nasıl kulluk yapacağınız öğretecek öyle yüce, böylece şerefli Kur’an’a çevirin:

Vâkıa Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Vâkıa Suresi 73. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/vakia-suresi-73-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html