Vâkıa Suresi 75. ayeti ne anlatıyor? Vâkıa Suresi 75. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Vâkıa Suresi 75. Ayetinin Arapçası:

فَلَٓا اُقْسِمُ بِمَوَاقِعِ النُّجُومِۙ

Vâkıa Suresi 75. Ayetinin Meali (Anlamı):

Yıldızların düştüğü yerlere ve peyderpey inen Kur’an’ın her bir bölümüne ant ederim.

Vâkıa Suresi 75. Ayetinin Tefsiri:

اَلنُّجُومُ  (nucûm), yıldız mânasındaki اَلنَّجْمُ  (necm) kelimesinin çoğulu olup “yıldızlar” demektir. مَوَاقِعُ (mevâkı) ise “bulunulan yer, doğuş yeri, batış yeri, düşüş yeri, menzil” gibi anlamlara gelen “mevkı” kelimesinin çoğuludur. Kur’ân-ı Kerîm’in adım adım inen her parçasına da “necm” ve “nücûm” denilmektedir. Buna kadar buradaki yemini iki türlü değerlendirmek mümkündür:

        Allah Teâlâ yıldızların doğdukları ve battıkları yerlere, gökteki mevzi, menzil ve yörüngelerine, kayıp düştükleri yerlere veya kıyâmet günü döküldükleri sıra düşecekleri mevkilere yemin etmekte, bu yeminin doğrusu öyle büyük bir yemin olduğunu bildirmekte, peşinden de yeminin cevabı olarak Kur’lahza’ın çok şerefli bir kitap olduğunu ve korunduğunu haber vermektedir.

Yıldızlar ve yıldızların doğup battıkları yerler ile Kur’an’ın Kerîm ve onun âyetlerinin indirilişi arasında şöyle bir irtibat kurulabilir: Yıldızlar âleminde nasıl ince ve dakîk ölçüler üstüne yerleşmiş son derece sağlam, düzenli ve birbiriyle irtibatlı bir nizam varsa, Kur’ân-ı Kerîm de aynı şekilde hem lafız hem de mâna cihetiyle sağlam, düzenli ve birbiriyle irtibatlı benzersiz bir nizama sahiptir. Çünkü kâinattaki bu yıldızlar sistemini yaratan da, Kur’ân-ı Kerîm’i inzâl eden de aynı zattır. Yıldızlar, gerçekten birbirlerine sımsıkı ast bir sistem içinde oldukları halde, gökte nasıl yayılmışlarsa ve zâhirde benzeri hiçbir bağlantıları yokmuş gibi görünüyorlarsa, Kur’ân-ı Kerîm’in ayetleri ve konuları, zâhiren dağınık gibi görünse de, aynı şekilde birbirlerine ast, armoni ve âhenk içindedir. Bir yaşam nizamını öğreten bu kitaptaki nizam, sağlam bir akîdeye dayalı ahlâk, ibâdet, muamelât, medeniyet, iktisat, siyaset, adâlet, uzlaştırma ve savaş kanunlarını, özetle hayatın tüm yönlerini şumûlüne almaktadır. Bu hayat nizamının el kitabı mâhiyetindeki bu kitapta emredilen tüm direktifler birbiriyle son derece armoni içinde olmalarına karşın farklı mahal ve mevkilerde indirilmiştir. Ayrıca bu yıldızlar nizamı insanların müdâhalesinden egemen olup, nasıl kendisinde hiç bir değiştirme yapılamazsa, Kur’ân-ı Kerîm de aynı şekilde sapasağlam ve direkt olarak bir yol gösterici olup, hiç kimsenin onda bir değiştirme yapma imkânı bulunmamaktadır.

        Allah Teâlâ burada Kur’ân-ı Kerîm’in nâzil olan her parçasına, onun nâzil olduğu yere ant etmiş de olabilir.

Buna tarafından “nucûmün mevkileri”nden hedef; Peygamberin ve hafızların kalpleri, yazıldıkları sahifeler, ayetlerin ifade ettiği mânalar, yoksa âyetlerin nüzûlüne sebep olan hadiseler ve hükümlerdir. Bu yeminle Kur’an’ın şerefini ve yüceliğini bildiren cevabı arasındaki iletişim zaten açıktır.

devamlı âyetlerde Kur’lahza’ın şerefi ve bir kısım özellikleri şöyle haber verilir:

Vâkıa Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Vâkıa Suresi 75. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/vakia-suresi-75-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html