Vâkıa Suresi 76. ayeti ne anlatıyor? Vâkıa Suresi 76. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Vâkıa Suresi 76. Ayetinin Arapçası:

وَاِنَّهُ لَقَسَمٌ لَوْ تَعْلَمُونَ عَظ۪يمٌۙ

Vâkıa Suresi 76. Ayetinin Meali (Anlamı):

Eğer bilirseniz bu gerçekten öyle büyük bir yemindir,

Vâkıa Suresi 76. Ayetinin Tefsiri:

اَلنُّجُومُ  (nucûm), yıldız mânasındaki اَلنَّجْمُ  (necm) kelimesinin çoğulu olup “yıldızlar” demektir. مَوَاقِعُ (mevâkı) ise “bulunulan yer, doğuş yeri, batış yeri, düşüş yeri, menzil” gibi anlamlara gelen “mevkı” kelimesinin çoğuludur. Kur’ân-ı Kerîm’in peyderpey inen her parçasına da “necm” ve “nücûm” denilmektedir. Buna tarafından buradaki yemini iki türlü yorumlamak mümkündür:

        Allah Teâlâ yıldızların doğdukları ve battıkları yerlere, gökteki mevzi, menzil ve yörüngelerine, kayıp düştükleri yerlere veya kıyâmet günü döküldükleri sıra düşecekleri mevkilere ant etmekte, bu yeminin aslında o kadar büyük bir yemin olduğunu bildirmekte, peşinden de yeminin cevabı olarak Kur’lahza’ın çok şerefli bir kitap olduğunu ve korunduğunu haber vermektedir.

Yıldızlar ve yıldızların doğup battıkları yerler ile Kur’lahza’ın Kerîm ve onun âyetlerinin indirilişi aralarında şöyle bir iletişim kurulabilir: Yıldızlar âleminde nasıl ince ve dakîk ölçüler üstüne kurulmuş son derece sağlam, ahenkli ve birbiriyle irtibatlı bir nizam varsa, Kur’ân-ı Kerîm de aynı şekilde ayrıca lafız ayrıca de mâna cihetiyle sağlam, ahenkli ve birbiriyle irtibatlı özgün bir nizama sahiptir. Çünkü kâinattaki bu yıldızlar sistemini yaratan da, Kur’ân-ı Kerîm’i inzâl eden de benzer zattır. Yıldızlar, doğrusu birbirlerine sıkıca tabi bir sistem içinde oldukları halde, gökte nasıl yayılmışlarsa ve zâhirde yarı hiçbir bağlantıları yokmuş gibi görünüyorlarsa, Kur’ân-ı Kerîm’in ayetleri ve konuları, zâhiren dağınık gibi görünse de, aynı şekilde birbirlerine bağlı, ahenk ve âhenk içindedir. Bir hayat nizamını öğreten bu kitaptaki nizam, sağlam bir akîdeye dayalı ahlâk, ibâdet, muamelât, uygarlık, iktisat, siyaset, adâlet, barışma ve savaş kanunlarını, özet olarak hayatın tüm yönlerini şumûlüne almaktadır. Bu hayat nizamının el kitabı mâhiyetindeki bu kitapta emredilen tüm açıklamalar birbiriyle son derece düzen içinde olmalarına rağmen bambaşka mahal ve mevkilerde indirilmiştir. Hem bu yıldızlar nizamı insanların müdâhalesinden bağımsız olup, nasıl kendisinde hiç bir değişiklik yapılamazsa, Kur’ân-ı Kerîm de benzer şekilde sapasağlam ve direkt olarak bir yol gösterici olup, hiç kimsenin onda bir değişim yapma imkânı bulunmamaktadır.

        Allah Teâlâ burada Kur’ân-ı Kerîm’in nâzil olan her parçasına, onun nâzil olduğu yere ant etmiş de olabilir.

Buna göre “nucûmün mevkileri”nden niyet; Peygamberin ve hafızların kalpleri, yazıldıkları sahifeler, ayetlerin ifade ettiği mânalar, yahut âyetlerin nüzûlüne sebep olan hadiseler ve hükümlerdir. Bu yeminle Kur’lahza’ın şerefini ve yüceliğini gösteren cevabı arasındaki irtibat zaten açıktır.

devamlı âyetlerde Kur’an’ın şerefi ve bir kısım özellikleri şöyle haber verilir:

Vâkıa Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Vâkıa Suresi 76. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/vakia-suresi-76-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html