Vâkıa Suresi 78. ayeti ne anlatıyor? Vâkıa Suresi 78. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Vâkıa Suresi 78. Ayetinin Arapçası:

ف۪ي كِتَابٍ مَكْنُونٍۙ

Vâkıa Suresi 78. Ayetinin Meali (Anlamı):

Onun aslı mükemmel korunmuş bir kitaptadır.

Vâkıa Suresi 78. Ayetinin Tefsiri:

Kur’ân-ı Kerîm’in bir vasfı olarak كَر۪يمٌ (kerîm) şu mânaları açıklama eder:

  Fazla onurlu, yüce ve övgüye değer,

  Yardımsever ve feyizli. Çünkü o, dünya ve âhirete ait böylece çok önemli bilgilerin esaslarını ihtiva etmektedir.

  Gayet hoş, hoş, tekrîm ve ihtirama değer.

  Allah Teâlâ katında mükerrem; kıymetli, onurlu.

Kur’ân-ı Kerîm, Kitâb-ı Meknûn’dadır. اَلْمَكْنُونُ (meknûn), “korunmuş, saklanmış” demektir. Bu kitap’tan gaye Levh-i Mahfûz’dur. İşte Kur’an, hiç kimse el değmesin, zarar edilmesin, kirletilmesin, lekelenmesin ve muhafaza edilsin diye böyle bir kitapta saklanmaktadır. Dünyada Kur’ân-ı Kerîm’in yazıldığı Mushaf-ı şerifler de, aslına uygun tarzda böyle mahfuz tutulmalıdır.

aynı zamanda, “Tertemiz olanlardan başka biri ona dokunamaz” (Vâkıa 56/79) âyet-i kerîmesi iki önemli hususu dikkatlerimize sunmaktadır.

Birincisi; Kur’ân-ı Kerîm’in Levh-i Mahfuz’da bulunuşu ve oradan melekler göre alınıp Peygamberimiz (s.a.s.)’e indirilişi safhalarında cinlerin ve şeytanların onunla hiçbir teması, müdahalesi ve ilgisi olmamıştır. Yalnızca vazifeli melekler onu alıp en belli yollarla Resûlullah (s.a.s.)’in kalbine indirmişlerdir. Melekler için اَلْمُطَهَّرُونَ  (mutahharûn) ifadesinin kullanılmasının sebebi ise, Cenâb-ı Hakk’ın onları her türlü kötülükten arınmış varlıklar kılmış olmasıdır. Bu izaha tarafından âyet-i kerîme, “Kur’ân-ı Kerîm’i Muhammed’e Allah değil de, cinler ve şeytanlar getiriyorlar” diye iddiada yer alan kâfirlere bir cevaptır. Nitekim bu hususta başka bir âyet-i kerîmede şöyle buyrulur: “Bu Kur’an’ı şeytanlar indirmemiştir. Bu onların yapabileceği bir meslek değildir; isteseler de buna güçleri yetmez. Çünkü onlar vahyi dinlemekten tamâmen menedilmişlerdir.” (Şuarâ 26/210-212)

İkincisi; Kur’ân-ı Kerîm Resûlullah (s.a.s.)’e indirimli, binlerce hafızlar kadar ezberlenmiş, mushaflara yazılı ve bir harfi bile bozulmadan günümüze kadar gelmiştir. O, Allah kelâmıdır ve mü’minler için çok onurlu ve yüce bir kitaptır. Dolayısıyla âyet-i kerîme, Mushaf-ı Şerif’lere, Kur’lahza âyetlerinin yazıldığı sayfalara dokunmakla alakalı da bir düzenleme yapmaktadır. “Taharetsiz benekli eller ona dokunmasın, fakat maddesel ve manevî pislikten taharetle temizlenmiş, imanlı ve abdestli kimseler dokunsun” buyurmaktadır. Dolayısıyla Hanefi mezhebi bu âyet-i kerîme ve ilgili hadis-i şeriflerden hareketle, “cünüp olanın ezber veya yüzünden asla Kur’ân-ı Kerîm okuyamayacağı ve abdestsiz olanın da ezbere Kur’lahza okuması caiz olmakla birlikte Mushaf-ı Şerif’e dokunamayacağı” hükmünü çıkarmıştır.

Kur’an bu değin yüksek bir değere sahip olmakla birlikte:

Vâkıa Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Vâkıa Suresi 78. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/vakia-suresi-78-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html