Vâkıa Suresi 96. ayeti ne anlatıyor? Vâkıa Suresi 96. ayetinin meali, Arapçası, anlamı ve tefsiri...

Vâkıa Suresi 96. Ayetinin Arapçası:

فَسَبِّحْ بِاسْمِ رَبِّكَ الْعَظ۪يمِ

Vâkıa Suresi 96. Ayetinin Meali (Anlamı):

Öyleyse, Yüce Rabbinin ismini tesbih et; O’nun her türlü kusurdan ve ortakları olmaktan çok yüce ve uzak olduğunu söyle!

Vâkıa Suresi 96. Ayetinin Tefsiri:

Resûlullah (s.a.s.), “Öyleyse, Ulu Rabbinin ismini tesbih et; O’nun her türlü kusurdan ve ortakları olmaktan fazla ulu ve uzak olduğunu söyle!” (Vâkıa 56/96) âyet-i kerîmesi nâzil olunca, “Bunu rukûunuzda söyleyin” buyurdu. “Yüceler yücesi Rabbinin ismini tesbih et; onu her türlü kusurdan ve ortaktan uzak tut” (A’lâ 87/1) ayeti nâzil olunca: “Bunu da secdelerinizde söyleyin” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Salât 146-147/869)

Allah Resûlü (s.a.s.) Rabbimizin ismini tesbihle alakalı olarak şu tavsiyede bulunur:

“Dile kolay, mizanda ağır ve Allah’a sevgili iki kelime vardır:

سُبْحَانَ اللّٰهِ وَ بِحَمْدِه۪ سُبْحَانَ اللّٰهِ الْعَظ۪يمِ

(Sübhânellâhi ve bi hamdihî sübhânellâhi’l-azîm)

 «Ben Allah’ın yüceliğine yakışmayacak sıfatların O’nda bulunmayacağını söyler ve onu tüm yüceliklerle överim. Ben Yüce Allah’ı yüceliğine yakışık almaz sıfatlardan yeniden tenzih ederim.»” (Buhârî, İman 19; Müslim, Da‘avat  31)

“Günde yüz defa:  سُبْحَانَ اللّٰهِ وَ بِحَمْدِه۪(sübhânellâhi ve bi hamdihî) diyen kimsenin, deniz köpüğü kadar günahı olsa tümü bağışlanır.” (Buhârî, Da‘avat  64, 65; Müslim, Zikir 28)

Yüce Allah’ı her türlü noksanlıktan tenzih emriyle sona eren Vâkıa sûresini, söze benzer telkinle başlayan, giderken göklerde ve yerdeki tüm varlıkların Allah’ı tesbih ettiğin bildirip, dolayısıyla mü’minlerin de kâfirlerin yaptıklarına aldırış etmeden tüm kâinatla beraber Ulu Rabbi tesbih etmeleri gerektiğine muhabere eden Hadîd sûresi peşine düşüp takip ediyor:

Vâkıa Suresi tefsiri için tıklayınız...

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri

Vâkıa Suresi 96. ayetinin meal karşılaştırması ve öteki ayetler için tıklayınız...

Kaynak: www.islamveihsan.com URL: https://www.islamveihsan.com/vakia-suresi-96-ayet-meali-arapca-yazilisi-anlami-ve-tefsiri.html